1 crvena rog paprika
½ žličice kumina
½ žličice korijandra
½ žličice kima
2 žlice maslinova ulja
1 ljutika (ili mala glavica luka), nasjeckana
2 češnja češnjaka, nasjeckana
3 - 4 suhe ljute papričice
2 žlice pirea od rajčica
1 žlica limunova soka
½ žličice soli
Rog papriku ispecite na grilu ili na plinskom plameniku tako da joj koža pocrni sa svih strana. Ostavite je kratko u dobro zatvorenoj posudi, potom je ogulite i očistite od sjemenki.
Kumin, korijandar i kim tostirajte na suhoj tavi, ali vrlo kratko, samo da zamirišu. Prebacite ih u mužar i usitnite. Maslinovo ulje zagrijte u dubljoj tavi pa na njemu prepržite luk, češnjak i suhe papričice. Pržite ih dok se dobro ne karameliziraju.
Prebacite ih u blender, dodajte usitnjene začine, pečenu papriku, pire od rajčice, limunov sok i sol. Sve dobro izmiksajte. Spremite u staklenku i koristite kao začin, prema ukusu. Ljutinu umaka možete kontrolirati dodavanjem više ili manje ljutih paprika.