2 žlice maslaca
1 srednje velik luk, oljušten i nasjeckan
4 krumpira, oguljena i narezana
4 poriluka, sitno nasjeckana
950 ml vode ili organskog povrtnog temeljca
240 ml mlijeka
kuhinjska ili morska sol
papar
svježi vlasac ili peršin, nasjeckan
kiselo vrhnje ili mileram (prema želji)
Otopite maslac u velikom loncu i pržite luk dok ne postane proziran. Dodajte krumpir i poriluk pa dobro promiješajte. Nakon pet minuta dodajte povrtni temeljac i mlijeko te kuhajte još 20 minuta. Posolite i popaprite. Ako želite, izmiksajte u gustu juhu. Ukrasite nasjeckanim vlascem, peršinom ili žlicom vrhnja.
Alkalna juha od poriluka i krumpira
Juha od poriluka i krumpira, koja se katkada naziva vichyssoise ako sadrži više vrhnja, jedna je od klasičnih juha i vrlo je alkalna. Ljeti se obično poslužuje hladna, a zimi topla
Još iz kategorije