Kako popraviti tmurne jesenske dane? Imamo ideju - napravite latte s kestenima i razmazite nepce.
Sastojci:
za 4-5 porcija
• 1 litra bademova, sojina ili drugog biljnog mlijeka
• 200 g kuhanih i oguljenih kestena ili nezaslađenoga kesten-pirea
• 3-4 žlice sirovog smeđeg šećera ili nektara od datulja (ili nekog drugog prirodnog sladila)
• 2 žličice cimeta ili đumbira u prahu
• malo kakaa ili naribane tamne čokolade za posipanje
Priprema:
Kuhane kestene ili kesten-pire narežite na manje komade. Stavite ih u manji lonac, ulijte biljno mlijeko, dodajte zaslađivač i cimet pa zagrijavajte na srednjoj vatri uz često miješanje. Zagrijte gotovo do vrenja pa smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Maknite s vatre i smiksajte štapnim mikserom tako da dobijete posve gladak pjenasti napitak. Ulijte u šalice ili vatrostalne čaše pa pospite s malo kakaa ili naribane tamne čokolade. Napitak možete smiksati i u blenderu, ali u tom je slučaju bolje da najprije smiksate sve sastojke pa mješavinu ulijete u manji lonac i zagrijete.