SUPER RECEPT ZA IŠLERE, UKUSNE BOŽIĆNE KEKSIĆE: Ovaj blagdanski klasik oduševit će sve ukućane

Donosimo vam recepte za fine božićne slastice food blogerice Maje Brekalo

Maja Brekalo

Priruštite si za blagdane ukusne božićne zalogaje uz pomoć recepta naše food blogerice Maje Brekalo.

Tijesto

1 šalica (125 g) pirova brašna
1 šalica (115 g) mljevenih tostiranih lješnjaka
½ šalice (100 g) veganskog ili običnog maslaca
2 prstohvata soli
½ šalice (150 ml) javorova sirupa

Krema od oraha

1 šalica (100 g) mljevenih oraha
1/3 šalice (80 ml) zobenog ili bademova mlijeka
2 - 3 žlice (40-60 ml) javorova sirupa
½ žličice vanilije

Čokolada

½ šalice (70 g) kakao-maslaca
¼ šalice (25 g) kakaa
3 žlice (60 ml) javorova sirupa 
prstohvat soli

Ukrašavanje

Polovice oraha kolačića

*Umjesto javorova sirupa možete koristiti i agavin sirup

Priprema

Sameljite lješnjake i pomiješajte ih s brašnom i soli u zdjeli. U drugoj zdjeli zamiješajte maslac i sirup pa ih dodajte suhim sastojcima. Kratko mijesite tijesto, toliko da se može formirati u kuglu. Bit će mekano, ali će se stisnuti na hladnome mjestu. Ako je jako ljepljivo, dodajte još malo brašna. Zamotajte ga u foliju i stavite na 15 minuta u hladnjak.

Uzimajte komadiće tijesta, oblikujte ih u kugle i spljoštite dnom čaše na limu obloženom masnim papirom. Ako se tijesto lijepi za čašu, malo ga pobrašnite.

Pecite polovice na 160 stupnjeva 10 - 15 minuta. Pazite da se ne prepeku. Čim dobiju boju po rubovima i na dnu te se mogu pomaknuti na papiru, gotovi su. Izvadite ih i pustite da se ohlade. Sparite polovice išlera prema veličini.

Za kremu, zagrijte mlijeko do vrenja i prelijte orahe i vaniliju te dodajte sirup. Promiješajte. Krema će se odmah zgusnuti. Koristite otprilike 1 žličicu kreme za svaki kolačić. Premažite jednu pripremljenu polovicu i prekrijte drugom. Lagano pritisnite i pustite da odstoje barem pola sata da se krema stisne i kolačići učvrste.

Za čokoladu, otopite maslac na pari i dodajte sirup. Maknite s vatre i miješajte pjenjačom te dodajte kakao i sol dok ne dobijete glatku čokoladu. Umačite gornje polovice kolačića držeći ih za dno, preokrenite, odložite ih na tanjur i ukrasite svaki polovicom oraha. Ostavite ih da se stisnu, barem nekoliko sati, najbolje u hladnjaku. Čuvajte ih u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku do dva tjedna.

Privatni album  Maja Brekalo