RECEPT ZA MARMELADU OD GREJPA BEZ ŠEĆERA: Idealno za sve ljubitelje citrusa

Donosimo vam odličan recept za marmeladu od grejpa Lune Džidić, autorice bloga Sunberry Jam

Shutterstock

Grejp, voće koje pripada porodici citrusa, poznat je po svojem osvježavajućem okusu, ali i mnogim zdravstvenim prednostima – obiluje vitaminom C i bogat je hranjivim tvarima. Upotrebe ovog voća su beskrajne i raznolike – veoma su popularni kao osvježavajući sokovi te začini za salatu. Danas vam u nastavku donosimo odličan recept za marmeladu od grejpa bez šećera Lune Džidić, autorice bloga Sunberry Jam.

Sastojci:

2 šalice nasjeckanih grejpa s korom (2 cijela velika grejpa, nasjeckana)
1 šalica svježe iscijeđenog soka od grejpa (sok od 2 velika grejpa)
2/3 šalice vode
1 limun (sok i kora)
1 šalica ksilitola (200 g ili 7 oz) 

Priprema:

1) Izrežite dva velika grejpa na duge komade 1 - 2 cm (0,4 - 0,8 inča).

2) Iscijedite sok od druga dva grejpa.

3) Iscijedite limun da dobije sok, a koricu nasjeckajte.

4) U staklenu ili keramičku zdjelu stavite nasjeckani grejp i koricu limuna. Voće prelijte iscijeđenim sokom od grejpa, vodom i limunovim sokom. Po potrebi nježno pritisnite kako bi plodovi ostali pod vodom.

 5) Pustite da se voće namače u tekućini oko 8 sati. Ako je u vašoj kuhinji toplo, zdjelu možete držati u hladnjaku.

6) Nakon što se nasjeckani grejp dovoljno dugo namače (primijetit ćete da su kore postale mekše), lagano ih pomiješajte s tekućinom za namakanje kako biste ih razbili na manje komade. Najbolji način da to učinite je pomoću štapnog miksera ili procesora hrane, ali možete koristiti i mikser male brzine. Samo pazite da ne pretjerate – voće želimo usitniti (uglavnom da razbijemo koru), a ne blendati ili pretvoriti ga u finu kašu. Najljednostavniji način da to učinite bez opreme bio bi mljevenje voća nožem.

7) Mljeveno voće prebacite u posudu za kuhanje, dodajte ksilitol i promiješajte da se sjedini.

8) Stavite na štednjak i počnite kuhati na laganoj vatri.

9) Kuhajte 5-10 minuta na najnižoj vatri uz redovito miješanje.

10) Nakon 5-10 minuta kuhanja možete početi testirati je li marmelada počela stvrdnjavati. To možete učiniti tako da nekoliko kapi ulijete na ohlađenu staklenu ili keramičku posudu. Ako ohlađena marmelada ima pomalo gelastu, čak i pomalo klimavu teksturu, vrijeme je da isključite vatru. Prema mom iskustvu, za to nije potrebno više od 10 minuta, stoga budite oprezni i pazite da je ne prekuhate - ako se predugo kuha, marmelada bi mogla izgubiti sposobnost vezivanja.

11) Ulijte marmeladu u sterilizirane staklenke.