Šarena salata s grejpom
1 komorač
250 g riže
50 g kvinoje
1 crvena paprika
1 grejp
mala limenka leće
mala limenka kukuruza
sol i svježe mljeven papar
svježi bosiljak
za preljev
3 žlice hladnoprešanoga repičina ulja
2 žlice tamarija
1 žlica jabučnog octa
sok 1/2 grejpa
2 žličice zrnatog senfa
po želji malo kajenskog papra
Komorač očistite i pritom odrežite gornji dio s grančicama, ali ga nemojte baciti. Ostatak narežite na manje komade i, s grančicama (dat će intenzivniju aromu), stavite u vodu. Kad zakipi, kuhajte 5 minuta. Potom izvadite komorač (grančice uklonite) pa lonac vratite na vatru (po potrebi dolijte vodu). Kad voda ponovno zakipi, u nju ubacite opranu rižu pa kuhajte onoliko dugo koliko je navedeno u uputi na pakiranju. Za to vrijeme kvinoju popržite nekoliko minuta nasuho na tavi. Zatim je prebacite u gusto cjedilo i dobro operite tekućom hladnom vodom kako ne bi bila gorka (možete je i protrljati prstima).
Dodajte je riži 15 minuta prije isteka potrebnog vremena za kuhanje i zajedno skuhajte do kraja. Za to vrijeme operite i prerežite grejp pa pola iscijedite, a pola ogulite i nasitno narežite. Očistite i narežite papriku. Leću i kukuruz iz limenke dobro isperite i ocijedite. Kuhanu rižu i kvinoju procijedite, stavite u zdjelu te rahlo promiješajte vilicom.
Dodajte prokuhani komorač, narezani grejp i papriku te leću i kukuruz. Lagano posolite i popaprite pa sve pažljivo promiješajte. U zdjelici vilicom ili malom pjenjačom dobro promiješajte sastojke za preljev (po potrebi dodajte malo vode) pa prelije sastojke u zdjeli i ponovno promiješajte. Pospite natrganim listićima bosiljka i poslužite.
Pita s grejpom
za tijesto
200 g polubijelog brašna
3 žlice svijetlog smeđeg šećera
2 žlice hladnoprešanog ulja neutralna okusa
6 žlica mlake vode
za nadjev
1 manji ružičasti grejp
1 manja naranča i/ili klementina ili mandarina
200 ml svježe iscijeđenog soka od grejpa, naranče ili klementine
60 ml nektara od agave ili kokosa
50 g maslaca od badema ili indijskih oraščića
100 g mljevenih badema
2 žličice aru praha ili kukuruznog škroba
Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. Od sastojaka zamijesite tijesto, razvaljajte ga i njime obložite okrugli kalup promjera 24 cm, u koji ste prije toga stavili papir za pečenje. Tijesto na nekoliko mjesta izbodite vilicom. Agrumima uklonite koru pa ih po širini narežite na ploške i rasporedite po tijestu.
U manjoj zdjeli pomiješajte sok i nektar od agave ili kokosa, a zatim u tome dobro razmutite maslac od badema ili indijskih oraščića. Na kraju umiješajte mljevene bademe i aru prah ili kukuruzni škrob. Time prelijte tijesto pa pecite oko 30 minuta. Ostavite da se potpuno ohladi prije rezanja i posluživanja.