IDEJA ZA VIKEND PRED NAMA: Isprobajte recept za veganski kavijar od chia sjemenki

Veganski kavijar od chia sjemenki poslužite na tostu ili neslanim krekerima

VERY VEGAN VAL

Među vodećim ovogodišnjim prehrambenim trendovima veganske su inačice ribljih jela – uključujući biljnu alternativu kavijaru koja se jednostavno priprema od sljedećih sastojaka: 4 žlice chia sjemenki, 1 lista nori alge, 1 šalice vode, 1/4 šalice sojina umaka i malo đumbira u prahu (na vrhu žličice).

U zdjeli pomiješajte vodu, sojin umak i đumbir. Razlomite list nori alge na manje komadiće i dodajte smjesi. Po mogućnosti razradite smjesu u blenderu tako da postane glatka. Dodajte chia sjemenke i dobro promiješajte da se sve prožme. Ostavite da odstoji sat do dva kako bi chia sjemenke upile tekućinu i nabubrile. Mješavina treba postati gusta i gelasta.

Budući da izgledom, teksturom i okusom nalikuje pravom kavijaru (alga mu daje riblji okus), chia kavijar fino će ga zamijeniti – poslužite ga na tostu ili neslanim krekerima koje možete premazati veganskim maslacem ili vrhnjem. Također, baš poput pravog kavijara, može se servirati na žličicama ili u zdjelici sa žličicom da se uzima po želji. Odlično prija i u kombinaciji s nasjeckanim lukom te svježim začinskim biljem. U hladnjaku se može čuvati pet do sedam dana u posudi koja ne propušta zrak.