BLAGDANSKA SLASTICA GOTOVA JE U SAMO 10 MINUTA: Isprobajte parfait od lješnjaka i čokolade sa šlagom

Slasno i fino, cjelovito i po mjeri zdravlja, to su recepti kakve stvara naša najpoznatija food blogerica Maja Brekalo. Ovih blagdana uživajte u njenom receptu za kremu od lješnjaka i čokolade sa šlagom

Maja Brekalo

Ova fina krema lagan je i hranjiv desert, istodobno bogat i intenzivno čokoladan, a nahraniti će vam ne samo tijelo nego i dušu. Bezbroj puta sam je poslužila na večerama i proslavama i čula samo oduševljenje i nevjericu da se u njoj nalazi išta zdravo ili cjelovito. Zbog okusa i teksture čini se da je pripremljena od svih onih uobičajenih nezdravih sastojaka - hrpe šećera i nezdravih masnoća, a zapravo sadrži cjelovitu rižu, chia sjemenke, lješnjak, kokosovo ulja i tamni kakao. Priprema je vrlo jednostavna pa će, uz uvjet da imate skuhane riže, biti gotova doslovno za desetak minuta.

Sastojci za 3 porcije (720 ml): 

1 ¼ šalice (225 g) skuhane smeđe riže (najbolje kratkog zrna)
1 ¼ do 1 ½ šalica (300 do 360 ml) zobenog ili bademovog mlijeka
3 žlice (60 g) maslaca od lješnjaka
1 žlica (12 g) chia sjemenki
1 žlica (10 g) kokosovog šećera
2 žlice (30 ml) agavina ili javorova sirupa
1 žlica (15 ml) rastopljenog ekstra djevičanskog kokosova ulja
1/3 žličice praha burbon vanilije ili ½ žličice ekstrakta
prstohvat fine himalajske soli
½ žlice (8 ml) limunova soka
4 žlice (40 g) nezaslađenog kakao praha

Za šlag od kokosova mlijeka:
1 konzerva (400 ml) punomasnog kokosova mlijeka ili kokosove kreme, ohlađena u hladnjaku barem jedan, najbolje tri dana
½ žličice ekstrakta vanilije
prstohvat praha stevije ili 1 do 2 žličice javorova ili agavina sirupa, po želji

Dodaci:
nezaslađeni kakao praha za posipanje
narezana veganska čokolada
tostirani narezani lješnjaci

Stavite rižu i mlijeko u blender tako da prvo stavite 1 ¼ šalice mlijeka pa blendajte. Zatim dodajte maslac od lješnjaka, chia sjemenke, kokosov šećer, sirup, kokosovo ulje, vaniliju, sol i limunov sok. Nastavite blendati te po potrebi dodajte još malo napitka, žlicu do žlicu, dok ne dobijete potpuno glatku kremu. Na kraju dodajte i kakao prah te još kratko blendajte.
Izlijte kremu u čaše ili teglice po izboru i stavite ih u hladnjak najmanje nekoliko sati da se stisne.

Pripremite šlag od kokosova mlijeka. Dobro rashladite zdjelu i metlice od miksera, ostavite ih oko pola sata u hladnjaku. Pažljivo otvorite konzervu kokosova mlijeka, tako da ne pomiješate čvrsti dio na vrhu s vodom koja se izdvojila na dnu. Uzmite samo čvrsti dio i stavite u ohlađenu zdjelu. Vodu sačuvajte, možete je piti samu ili iskoristiti u smoothiejima. Tucite vrhnje tridesetak sekundi da postane kremasto pa dodajte steviju (sirup) i vaniliju. Nastavite miksati dok ne dobijete fini šlag. Odmah upotrijebite.

Poslužite kremu sa šlagom od kokosova mlijeka i pospite s još kakao praha ili čokoladom i lješnjacima.
Pripremljenu kremu možete čuvati u zatvorenim teglicama u hladnjaku do četiri dana.

Maja Brekalo  Kuharica 'Bake it vegan' na engleskom jeziku autorice Maje Brekalo