Ako ste se nekada šetali ulicama Nice, zasigurno ste primijetili velike redove turista koji nestrpljivo čekaju svoj komad tradicionalne pogače koja se naziva socca. Riječ je o poprilično jednostavnom, ali nevjerojatno ukusnom receptu čija je talijanska inačica poznata kao farinata koja potječe iz Genove.
Za pripremu je potrebno svega nekoliko sastojaka, a glavni je brašno od slanutka koje se miješa s vodom, maslinovim uljem i začinima. Smjesa se peče u širokoj posudi koja se premješta u zagrijanu pećnicu sve dok rubovi pogače ne porumene. Često se jede uz tvrdi sir i masline, ali okus je potpun i bez ikakvih dodataka.
Ako i u svome domu želite uživati u okusima Azurne obale, s vama dijelimo recept za tradicionalnu pripremu socce.
Sastojci:
- 130 g brašna od slanutka
- 280 ml vode
- 3 žličice soli
- 3 žličice maslinovog ulja
- dodatni začini po želji
Priprema:
- Pomiješajte sve sastojke i ostavite tijesto da stoji najmanje 2 sata.
- Nauljenu posudu stavite u zagrijanu pećnicu, a zatim stavite tijesto u posudu i vratite u pećnicu.
- Peče se na visokim temperaturama od 230 do 250°C. Vrijeme pečenja ovisi o jačini pećnice, a pogača je gotova kada se rubovi zarumene i socca krene pucati.
- Ohladite je i uživajte u ukusnom obroku!