Ovoga proljeća zaputili smo se u istraživanje francuskoga juga. Provansa je već dugo bila na listi naših putničkih želja pa je sada konačno došao trenutak za ispuniti je. Nismo dočekali rascvjetala polja lavande ni dovoljno toplo Sredozemlje za kupanje, ali s puta smo došli i više nego očarani viđenim - ovaj dio Francuske na nas je djelovao baš onako kako smo i očekivali! 

Letjeli smo ranojutarnjim letom iz Zagreba za Marseille, a na putu smo proveli ukupno 3 noći. Iako smo užurbanim tempom ukupno posjetili čak 5 gradova, vremena nikada nije dovoljno za obilazak baš svega što smo smatrali vrijednim. Naš su fokus ovoga puta bila veća mjesta, ali kraj je poznat i po prekrasnim vinarijama i selima koja ostavljamo za neku idući priliku - razloga za povratak nam svakako ne manjka.

Sletjevši u marsejsku luku odmah smo krenuli u smjeru Aix-en-Provencea, često opisivanog kao jednim od najljepših mjesta ove regije. Dočekao nas je punih barova i s veselim uličnim sviračima, a mi smo samo šetali njegovim pitoresknim ulicama i uživali u energiji kojom odašilje. Do Aixa smo (kao i ostalih lokacija) putovali javnim prijevozom, a ako i vi iz ovih ili onih razloga odlučite ne koristiti osobni automobil, budite bez brige, jer francuski brzi vlakovi zaista su dobra i sigurna opcija za korištenje.

Provansa
Privatni album Ulicama čarobnog Aix-en-Provencea

Idući dan uputili smo se do nekadašnjeg papinskog središta - Avignona, grada koji je ujedno na nas ostavio najveći dojam. Avignon i danas, stoljećima nakon što je bio jedna od najvažnijih pozornica povijesti, krase uzvišenost i pompoznost. Papinska palača nezaobilazna je postaja prilikom istraživanja grada, a pogled s njezina krova jednostavno je neopisiv. U blizini Avignona nalaze se Arles i Nimes. Arles je mjesto gdje je jedno vrijeme živio Vincent Van Gogh pa ćete šetajući njegovim ulicama uvidjeti zašto je poznati slikar baš tamo pronalazio inspiraciju. Nimes obiluje rimskim ostatcima pa tako možete obići arenu, akvedukt, terme i hramove. 

Provansa
Privatni album Pogled s Papinske palače u Avignonu

Marseille smo u početku mislili koristiti samo kao polaznu stanicu, a na kraju nas je potpuno oduševio - inače slovi kao jedan od opasnijih u Europi pa je važno obratiti pažnju na arondisman u kojem ćete eventualno boraviti ili se kretati. U ovome lučkom gradu svakako preporučujemo posjetiti baziliku Notre-Dame de la Garde koja nudi prekrasan panoramski pogled na grad, a večeri možete provoditi uz samu luku koja vrvi barovima i restoranima. Ako tražite prirodno okruženje u kojemu obitavaju misteriozni 'bobosi' koje je opjevao Renaud, obiđite kvart Le Cours Julien gdje možete uživati u jeftinim koktelima i ukusnim zalogajčićima dok mladi studenti oko vas pjevaju, plešu i uživaju u slobodnom popodnevu. 

Privatni album Marseille je grad koji obiluje zanimljivim predjelima

Kraj našega kratkoga putovanja posvetili smo Azurnoj obali pa smo se zaputili u smjeru Cannesa Nice.

Azurna obala
Privatni album 

Cannes je grad koji svoju popularnost duguje poznatom filmskom festivalu, a odiše luksuzom u kojem uživaju mnogi dobrostojeći posjetitelji. Nica nas je očarala svojim žarkim fasadama, prepunim trgovima i zanimljivim specijalitetima, od kojih svakako morate probati tradicionalnu pogaču soccu.

Cannes
Privatni album U Cannesu ćete pronaći sve poznate lance raskošnih hotela, ali i pitome trgove za ispijanje kave i uživanje u pogledu

Privatni album Nica je poznata po eleganciji, prekrasnim plažama i šarmantnim starim gradom

Što se tiče gastronomske ponude ovog dijela Francuske, bouillabaisseratatouille su najčešće spominjani specijaliteti. Bouillabaisse je bogata i aromatična juha koja se priprema od različitih vrsta ribe, školjki, plodova mora, te raznog povrća, začina i bilja. Cijene su poprilično visoke pa ćete naići na tvrdnje kako za pravi bouillabaisse morate izdvojiti čak 80 eura. Ratatouille je vrsta povrtnog ragua koje se obično priprema od sezonskog povrća poput tikvica, patlidžana, paprike, rajčice, luka i češnjaka. Osim toga, ponuda obiluje sirevima, voćem i začinima, a Provansalci se posebno ponose svojim vinima pa nemojte propustiti priliku za degustaciju. 

Provansa
Privatni album Provansalska kuhinja sastoji se od kombinacije povrća, mesa i ribljih plodova, a uz obrok je neizostavna i čaša crnoga vina

Uz impozantnu arhitekturu, skrivene romantične kutke i vrhunsku gastronomsku ponudu lako je otkriti što francuski koncept življenja joie de vivre zaista znači!

Privatni album Radost življenja na bajkovitom francuskom jugu