Otok vrijedan istraživanja
Na raskrižju Europe, Azije i Afrike smjestio se Cipar – najsunčaniji otok Sredozemlja. Prije svega, Cipar je idealna turistička destinacija za sve ljubitelje tirkizno plavoga mora i sunčanoga vremena. Ipak, ni oni koji na putovanjima preferiraju istraživati lokalnu povijest i kulturu neće ostati zakinuti za vrhunski doživljaj – otok je naseljen još od neolitika pa su brojna arheološka nalazišta dostupna za upoznavanje s bogatom otočkom povijesti.

spomenik
Privatni album Spomenik borcima EOKA-e u Nikoziji

Cipar je kroz povijest imao različite vladare, a 1960. godine stekao je neovisnost od Britanskog Imperija. Na britansku vladavinu podsjeća još samo vožnja lijevom stranom i poneka crvena govornica. 1970-e na Cipru obilježene su sukobom između Grka i Turaka, a 1975. godine otok je podijeljen na dva dijela - Republiku Cipar i međunarodno nepriznatu Tursku Republiku Sjeverni Cipar. Glavni grad Nikozija također je razdijeljen, a granični prijelaz između grčkog i turskog dijela nalazi se usred glavne ulice Ledra.

Limassol
Privatni album Telefonska govornica u Limassolu

Što vidjeti?
Gradovi koje vrijedi uvrstiti u itinerer su Paphos, Larnaka, Limassol i Ayia Napa s grčke te Kyrenia i Varosha s turske strane.

Paphos je poznat po brojim povijesnim spomenicima, a turiste posebno privlači jer je upravo tamo po legendi iz morske pjene rođena grčka božica Afrodita. Larnaka i Limassol odlične su lokacije za jednodnevne izlete, a dobra je opcija uzeti smještaj u jednome od gradova i od tamo nastaviti istraživanje otoka. Ayia Napa mjesto je gdje se nalazi jedna od popularnijih ciparskih plaža Nissi - pješčana plaža prepuna je beach barova u kojima možete uživati u odličnim koktelima.

plaža
Unsplash Plaža Nissi

Tvrđavu i muzeje možete posjetiti u Kyreniji, a „grad duhova“ Varosha danas je simbol grčko-turske borbe. Naravno, posebnu pažnju potrebno je dati već spomenutom glavnom gradu Nikoziji. Granicu ćete proći vrlo jednostavno, a jedan dan dovoljan je za obići oba dijela ovoga podijeljenoga grada i uživati u lokalnoj kuhinji, obilasku muzeja i pogledu sa zidina.

Nikozija
Privatni album Turski dio Nikozije

Gastronomska ponuda spoj je dviju kultura
Gastronomska ponuda sastoji se od grčkih i turskih specijaliteta pa ćete na gotovo svakome uglu moći uživati u odličnim souvlakijima, gyrosima ili tradicionalnoj musaki. Svakako probajte grilani sir halloumi, a za kraj ukusne večere zasladite se baklavama.

hrana
Privatni album Gastronomska ponuda na Cipru spoj je grčkih i turskih specijaliteta

Naravno, Ciprani prave i odlično vino. Slatko vino Commandaria odlično se slaže uz sir i maslinovo ulje, a ako ipak preferirate pivo, svijetli lager KEO bit će odličan izbor za vas.

pivo
Privatni album Lokalno pivo KEO

Razloga za posjetiti ovaj otok zaista ne manjka. Budući da letovi za Cipar idu često iz Zagreba, Beča ili Budimpešte, nema razloga da to ne napravite već ovoga ljeta!