Pola života proveo sam u korporativnom krajoliku na odgovornim pozicijama, vjerujući da pridonosim boljoj organizaciji rada i uspjehu proizvoda. S meditacijom sam se susreo još kao tinejdžer na treningu aikida, ali dugo mi je vremena trebalo da shvatim njezinu važnost i prihvatim je kao svakodnevnu praksu. Ne pamtim snažan trenutak u kojem se u meni nešto prelomio. Vjerujem da te cijeli život polako usmjerava, problem je samo što um viče, a duša šapće. Uvijek me pokretala radoznalost, želja za avanturom, bez robovanja strogim pravilima. Dosta sam putovao, i privatno i poslovno, ali to dovede do zasićenja i otkriješ unutarnje putovanje. Tada sam osjetio da sam sve više u skladu sa svojom pravom prirodom. A dalje se odvijalo kao što je rekao veliki mudrac Yogi Bhajan: „Ako želiš nešto naučiti, čitaj o tome. Ako želiš nešto razumjeti, piši o tome. Ako želiš postati majstor u nečemu, poučavaj o tome.”

Deepaka Chopru zapazio sam sredinom 90-ih godina prošlog stoljeća. Taj pionir integrativne medicine autor je više od 90 knjiga, zapravo bestselera, duhovni je vođa, član Odbora znanstvenih savjetnika u Vatikanu i osoba koju je časopis Time proglasio jednim od heroja i ikona stoljeća.

Osobno sam igrom slučaja na poslovnom putovanju u SAD boravio relativno blizu njegova centra u Kaliforniji. Posjetio sam centar, nisam ga tada susreo, ali su mi drugi učitelji otkrili Primordial Sound Meditation (PSM), odnosno meditaciju iskonskog zvuka. Privukla me i činjenica da Deepak uvijek ima znanstveni pristup i sve pokušava potkrijepiti istraživanjima tako da možemo mnogo bolje razumjeti našu multidimenzionalnost. Smatram i da je uspio prilagoditi i približiti meditaciju zapadnjačkom umu. Deepak je svjetska ikona u čijem radu ima toliko mudrosti, znanja, razumijevanja i ljubavi, a meditacije su ugodne i jednostavne pa sam osjećao da je to smjer za mene. Godina poslije ponovno se dogodio jedan kontakt u kojem su mi ponudili da online završim obuku za učitelja, a uživo u skladu s mogućnostima, što sam i prihvatio i postao licencirani učitelj PSM-a Chopra Globala.

Meditacija je promijenila moj život ili, bolje rečeno, pomogla mi da pronađem svoju istinsku prirodu, svoje pravo ja koje je bilo skriveno ispod brojnih slojeva društvenih obrazaca i identiteta uz koje se naš um veže. Napokon, 2018. godine postao sam certificirani učitelji Primordial Sound Meditationa u Chopra centru. Godine 2020. napustio sam realni sektor u želji da prenosim znanja i uvide koji su mi dostupni, osjećajući to kao svoju svrhu.

Chopra Global je vrhunska organizacija u čijem vodstvu sudjeluju razni stručnjaci i autoriteti. Imamo pristup velikoj arhivi istraživanja i stalno dobivamo relevantne informacije iz raznih područja. Najmanje jednom mjesečno imamo susrete putem Zooma s vodstvom Chopra, a sam Deepak je toliko plodonosan u svom radu da gotovo svaki tjedan imamo neku novu objavu, odnosno temu koju on odlično obradi. Također, zajednica smo u kojoj nama učiteljima barem jednom mjesečno organiziraju online susrete i aktualne mjesečne teme. U svakom slučaju, riječ je o zajednici koja se konstantno brine da se nastavimo razvijati.

Kada sam kao licencirani učitelj meditacije Chopra Globala prije dva mjeseca dobio obavijest da se dr. Deepak Chopra povlači i da će 2023. biti posljednja godina u kojoj će gostovati na live događanjima, ostao sam zatečen.

S obzirom na to da je on moj učitelj i mentor, postavio sam si stotine pitanja: „Što to znači? Hoću li ga imati prilike još vidjeti? Hoće li nastaviti raditi te i dalje biti inspiracija milijunima ljudi? Ima li zdravstvenih problema?...“

Na sreću, nevjericu je brzo zamijenilo uzbuđenje zbog poziva u kojem su nas učitelje obavijestili da će Deepak ove i iduće godine, tome u čast, imati nekoliko live retreata, da smo pozvani dijeliti iskustva i znanja te zajedno slaviti život. Kao učitelj dobio sam mnoge pogodnosti, od ekskluzivnih Q & A sesija, odnosno okupljanja u manjim grupama namijenjena postavljanju pitanja, do privatnog ručka s Deepakom i Malikom Choprom, njegovom kćeri i čelnicom Chopra Globala. Jednostavno sam odmah pristao.

Tomislav Karamatić i Malika Chopra (CEO Chopra global i Deepakova kćerka)
Privatni album Tomislav Karamatić i Malika Chopra (CEO Chopra global i Deepakova kćerka)

Retreat “Well within“ (preveo bih kao „Dobro u nama“ ) održan je od 5. do 10. listopada u predivnom resortu Terranea u mjestu Rancho Palos Verdes u Kaliforniji i okupio je 40-ak Chopra učitelja iz cijelog svijeta, 30-ak posebnih gostiju predavača i nešto više od 200 gostiju među kojima je bilo mnogo liječnika. Odmah ću naglasiti da toliku količinu pozitivne energije, mudrosti, ljepote, znanja, ljubavi, radosti i divnih ljudi nikad nisam doživio i uistinu je teško sve to prenijeti na papir, ali pokušat ću.

Choprina učenja počivaju na tri stupa drevnih vedskih mudrosti/znanja: ajurveda, meditacija i joga, a središnja tema ovog retreata bila je ajurveda, iako su i ostale teme bile konkretno i svakodnevno zastupljene.

Stupovi zdravlja
Ayurveda je najstariji medicinski sustav poznat ljudskome rodu. Sam izraz ayurveda znači „znanost o životu“, a područje interesa je cjelovito zdravlje kao temelj svega ostalog. U ajurvedi se vjeruje da se skladnim suživotom s prirodom te održavanjem ravnoteže između tijela, uma i duha postižu vitalnost i dugovječnost.

Ajurvedska teorija zasniva se na postojanju pet osnovnih načela koji su u osnovi kako života cijelog svemira tako i našeg tijela, a poznati su kao pet elemenata: prostor, zrak/vjetar, vatra, voda i zemlja. Bez elementarnih načela život nije moguć. Sve što postoji zauzima neki prostor; vjetar se identificira kretanjem tj. pulsiranjem – osnovnom karakteristikom života; vatra tj. toplina ili sunce neizostavan je preduvjet života, baš kao što su to voda i zemlja. Sav život koji se odvija na Zemlji kroz tih pet elemenata odvija se na isti način unutar našeg tijela.

Ajurvedski su mudraci strukturirali pet principa u tri konstitucijska tipa, tzv. doše: vata (kombinacija elemenata prostora i zraka), pitta (kombinacija vatre i vode) i kapha (kombinacija vode i zemlje). Ti principi upravljaju našom cjelokupnom fiziologijom i temeljni su pojmovi ajurvedske medicine.

Predavači su bili vodeći stručnjaci ajurvedske medicine poput dr. Manua Jaggija, dr. Sheile Patel i dr. Suhasa Kshirsagara koji su nam prezentirali i šest ključnih stupova zdravlja. Prvi je prehrana koja se temelji na osam boja: crvena, crveno-ljubičasta, narančasta, narančasto-žuta, žuta, žuto-zelena, zelena i bijelo-zelena. Drugi je meditacija kao dnevna praksa, treći stup zdravlja čini spavanje između 22 sata uvečer i 6 sati ujutro, četvrti podrazumijeva pokret, odnosno svakodnevnu svjesnost tijela i disanja, peti stup zdravlja je briga o sebi, odnosno usklađivanje s prirodom, dok šesti čine emocije, točnije svjesnost i otpuštanje.

Stereotipovi i stvarnost
Moj poziv i ono što prenosim dalje jest meditacija i malo je reći da sam uživao meditirajući sa svim tim dragim ljudima pod vodstvom Rogera Gabriela i drugih učitelja meditacije. Gabriel trenutačno radi kao član Savjetodavnog odbora Chopra Certifications i certificirani je edukator koji redovito predaje na radionicama, seminarima i programima za obuku nastavnika Centra. On je, zapravo, većinu nas naučio meditirati jer konstantno radi s nama i podsjeća nas na dobrobiti te divne prakse. Inače, Gabriel je rođeni Englez koji je za učitelja meditacije završio kod Maharishi Mahesh Yogija u ludim 70-ima, iznimno je duhovit, mudar i jednostavan. Ima zarazno pozitivnu energiju. Kad sam pokraj njega, razumijem razliku zašto je on učitelj, a ja u stvari instruktor. Mogao bih satima govoriti o značenju i dobrobitima meditacije - pogotovo jer je sama riječ toliko potrošena i vladaju mnogi stereotipovi i mitovi - no navest ću samo neka osobna viđenja meditacije.

• Povijest meditacije je i povijest čovječanstva, a razlog zašto se ta drevna tehnika sačuvala do današnjih dana jest zato što djeluje!
• Meditacija je alat, tehnologija koja snažno pridonosi našoj fiziologiji uma - duha – tijela.
• Ne meditiramo zbog nekih dramatičnih iskustava tijekom meditacije, već zbog onoga što ona donosi u naš svakidašnji život
• Za mene je meditacija naš put do slobode koji dolazi iz lakoće, a ne ozbiljnosti; od fleksibilnosti, a ne krute vezanosti uz pravila.
• Kontemplacija, koncentracija, refleksija, vizualizacija, molitva... su sve oblici meditacije.
• Meditacija je svaki proces kojim gledamo prema unutra, no dok većina meditacija uključuje neki oblik razmišljanja, transcendentalna meditacija nadilazi misli, kategorije i iskustva.
• Meditacija iskonskog zvuka (Primordial Sound Meditation” ili PSM u originalu je meditacija koju provodim i poučavam) autentična je i drevna meditacijska metodologija koju su dr. Deepak Chopra i dr. David Simon ponovno otkrili i učinili dostupnom, lako ju je vježbati i donosi korist svima nama.

Uz mnoge druge inspirativne govore i vrlo konkretne radionice, svakako bih izdvojio i govor Timothyja Shrivera, predsjednika Upravnog odbora Specijalne olimpijade i člana čuvene obitelji Kennedy-Shriver. Njegov govor o vlastitom kontemplativnom putu i nadilaženju prepreka unutar i izvan nas, kao i njegova neverbalna komunikacija koja je autoritativna, snažna i inspirativna, ostavili su me bez daha.
Ipak, vrhunac mog boravka u SAD-u bio je privatni ručak s dr. Deepakom Choprom.

Sudionici retreata u Kaliforniji
Privatni album Sudionici retreata „Well within“ u Kaliforniji

Mogućnost razgovora s mentorom i prilika da osjetim njegovu energiju i beskonačnu mudrost, iskustvo je koje ću pamtiti cijeli život. Njegov govor je snažan i nježan, autoritativan, ali i duhovit i ležeran. Njegova energija je vibrantna, a poruka uvijek jednostavna. Mudrost koju prenosi je drevna, ali on svakom uvidu daje znanstveno utvrđene činjenice na temelju bezbroj provedenih istraživanja.

Mala zanimljivost, uvijek važna za nas koji dolazimo iz geografski malih zemalja, jest da je Deepak Chopra istinski bio zainteresiran za našu lijepu Hrvatsku, dosta smo razgovarali baš o njoj, poklonio sam mu knjigu o Hrvatskoj te ga pozvao da nas posjeti. On se ipak ne oprašta potpuno od publike, nego jednostavno mora suziti radijus obaveza kako bi usmjerio svoju namjeru i pozornost na ono gdje globalno može najviše pridonijeti. Zato od 2023. godine više neće biti prisutan na ovakvim druženjima uživo, odnosno retreatima.

Ovogodišnji „Well within“ naučio nas je da sve polazi od nas, da zdravlje, uspjeh i sreća ne dolaze izvana nego iznutra i da ako vratite ravnotežu u sebe, neizmjerno ćete pridonijeti i iscjeljenju svijeta. To buđenje ne mijenja ono što jeste, nego odbacuje ono što niste! Kao što je veliki indijski mudrac Ramana Maharshi rekao: „Ako ne razumijemo sebe, kakva je korist od pokušaja razumijevanja svijeta?“

Tomislav Karamatić
Privatni album Tomislav Karamatić

Sad zamislite dane koji počnu meditacijom i vježbama svijesti o tijelu, pa slušanje inspirativnih predavanja, razgovore koji vas čine boljom osobom, uranjanja u drevne vježbe i tehnike disanja, ajurvedsku kuhinju za ručak i večeru, a završe zagrljajima, zabavom i plesom. Zavođenje glazbom i ples omogućili su nam DJ Drez i Marti Nikko. Ne znam kako točno opisati prkošenje žanrovima ovog dinamičnog dua: on je kao DJ poznat po izričaju od hip-hopa do jazza i elektronike, a ona zlatnim glasom provlači drevne sanskrtske mantre gotovo svakom pjesmom. O njihovu albumu „Dreaming in Sanskrit 2" drugi su napisali da je emocionalno remek-djelo glazbene revolucije mantre. Na mene su u tim kalifornijskim večerima djelovali magično i opojno. Uspijete li uz sve navedeno zamisliti da ste okruženi probuđenim ljudima i kalifornijskom obalom, doživjet ćete moj kalifornijski san, da parafraziram uspješnicu grupe The Mamas & The Papas - "California Dreamin".
P.S. Stigao sam i skejtati.

Tomo Karamatić ističe kako ga ponosno obilježava uloga oca, a tu je i strast za putovanjima i valovima, glazbom i plesom. Tečajeve meditacije te uvodne konzultacije provodi u centru 5 elemenata u Zagrebu, a više o njemu možete doznati na Astronaut.hr