Naš svakodnevni odabir odjeće uvelike utječe to kako se osjećamo u određenom trenutku. Kada se probudite neraspoloženi, skloniji ste obući traperice i jednostavnu bijelu majicu nego, recimo, haljinu u omiljenoj boji. No odnedavno postoji modni koncept koji se temelji na obrnutom načelu – odabiru odjeće koja će utjecati na raspoloženje. Ukorijenjeno u konceptu psihologije boja, tzv. dopaminsko odijevanje izraz koji je 2017. skovala modna psihologinja Dawnn Karen, ponovno je populariziran. Ona kaže da odjećom možemo potaknuti lučenje hormona sreće dopamina, čime možemo poboljšati raspoloženje. Evo kako prakticirati dopaminsko odijevanje:

1. Osvijestite kako se osjećate. Zastanite pred ormarom, promislite kako se osjećate pa razmislite o bojama, teksturama i uzorcima koji vas uveseljavaju.
2. Zavirite u ormar. Premda je kromoterapija pokazala da određene boje izazivaju određene emocije, naši osjećaji prema bojama vrlo su subjektivni. Odaberite ono što vas privlači i čini sretnom.
3. Eksperimentirajte s tkaninama. Igranje i kombiniranje različitih materijala, poput tila, flanela, baršuna i pletiva također može utjecati na vaše raspoloženje.
4. Izrazite svoj stil. Često se odijevanjem pokušavamo uklopiti u društvenu skupinu, a istodobno izraziti svoju autentičnost. Primjerice, ako na poslu nosite uniformu koja ne potiče pozitivne emocije, „usrećite“ svoj look modnim dodacima poput šarene marame ili odvažnije ogrlice.