„Na predstavljanju svoje prve knjige govorila sam u 13 gradova. Osim u jednom gradu, na svakom sam događanju nosila istu odjeću“, napisala je Courtney Carver, autorica bloga o minimalizmu „Be more with less“ te knjiga „Project 333“ i „Soulful simplicity“. Njezin ju je izazov minimiziranja garderobe, kako kaže, naučio sedam vrijednih lekcija o životu:

1. Treba mi mnogo manje nego što mislim da bih bila sretna. Moja stalna potraga za novom odjećom rezultirala je frustracijom, prekomjernim trošenjem i nezadovoljstvom. Suprotno tome, manji izbor odjeće učinio me opuštenijom i zahvalnijom za ono što imam umjesto da razmišljam što mi još treba. Kada sam to primijenila na ostatak života, shvatila sam da imam dovoljno i da sam dovoljna.

2. Nikoga nije briga što nosim. Nitko nije primijetio da stalno nosim iste stvari. Moji kolege nisu primijetili, moji klijenti nisu primijetili. Zapravo sam dobivala više komplimenata. Sada donosim odluke, mogu učiniti ono što je najbolje za mene bez obzira na mišljenja koja me možda ne podržavaju. Također, shvatila sam da mišljenje drugih o meni zapravo nije o meni jer više govori o njima.

Courtney Carver
bemorewithless.com 

3. Odlučivanje o odjevnim kombinacijama zahtijeva mentalnu energiju koju je bolje potrošiti na nešto drugo. Jeste li se ikada umorili od donošenja odluka i isprobavanja odjevnih kombinacija? S malom capsula garderobom nisu potrebne odluke pa energiju i fokus usmjeravam na donošenje važnijih odluka.

4. Trošenje manje kreativne energije na oblačenje oslobađa više kreativnosti na drugim poljima. Umjesto planiranja odjevnih kombinacija, kupnje šarenih šalova i smišljanja što obući svako jutro, kreativnu energiju koristim za stvarnu kreativnost, za ono do čega mi je stalo. Kada zatvorite slavinu kreativnosti u jednom području svog života, ona poteče na druge načine.

5. Minimalistički ormar portal je prema jednostavnom životu. Kada sam shvatila koliko mi je malo stvari potrebno u ormaru ne samo da preživim, nego i da napredujem, zapitala sam se što me još u mom domu sprečava u osjećanju veće radosti i lakoće življenja.

6. Moja garderoba je najnezanimljivija stvar o meni. Nekada sam pokušavala dokazati tko sam onim što sam nosila. Vodila sam duge razgovore o brendovima koje sam kupovala, o odjeći na sniženju i što jedva čekam kupiti. Sve me to sprečavalo da budem ja i da se povežem s drugima na dubljoj razini.

7. Ovaj izazov ne odnosi se na odjeću ili modu. Shvatila sam da kada sam mislila „Volim kupovati" ili „Volim odjeću", zapravo nisam znala što volim. Minimiziranje pretrpanog ormara pomoglo mi je shvatiti što mi je važno, što me zanima i kako želim živjeti svoj život.