1. Neki brendovi brze mode još zapošljavaju djecu, prema podacima UNICEF-a. Nažalost, neke od odjevnih predmeta koje ste kupili od popularnih trgovačkih lanaca možda su proizvodila djeca u zemljama u razvoju.

2. 93 posto brendova ne plaća radnicima poštenu plaću, navodi europska organizacija Clean Clothes Campaign. Brza moda svoje radnike drži u uvjetima modernog ropstva, što znači da si ne mogu priuštiti osnovne životne uvijete niti se osloboditi tog začaranog kruga.

3. Za proizvodnju pamuka koristi se 18 posto pesticida i 25 posto insekticida u cijelome svijetu, podatak je iz dokumentarca The True Cost. Iako bi modne marke koje upotrebljavaju prirodne tkanine mogle zvučati kao dobra vijest, tradicionalno uzgojen pamuk vrlo je neodrživ.

4. Modna industrija je drugi najveći potrošač vode, tvrdi britanska nezavisna organizacija Smarter Business. Nakon uzgoja voća i povrća, brza moda troši 1,5 bilijuna litara vode svake godine. Drugim riječima, za izradu jedne pamučne majice potrebno je 2700 litara!

5. Modna industrija odgovorna je za 8 - 10 posto svih emisija ugljika, stoji u UN-ovu izvješću. Još jedna zastrašujuća činjenica brze mode jest da godišnje troši više energije nego brodarska i zrakoplovna industrija zajedno.

6. Brza moda odgovorna je za 20 - 35% mikroplastike u oceanima, navodi McKinsey Health Institute. Još jedan problem s poliesterskim i sintetičkim tkaninama jest taj što pri pranju ispuštaju između 700 i 4000 plastičnih vlakana po gramu. Oni završe u oceanu, onda u ribama, a na kraju i u nama.