Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

6 KORAKA DO ODRŽIVIJE KUPNJE I PUNIJEG NOVČANIKA: Zapitajte se - jeste li dovoljno bogati da kupujete jeftine stvari

Autor Magda Dežđek

Pitate se kako smanjiti potrošnju novca na garderobu i ujedno smanjiti svoj ugljični otisak? Donosimo šest jednostavnih načina za stvaranje ormara ispunjenog odjećom i obućom koja prati filozofiju spore, održive mode

 eko moda Izvor: Pexels

1. Test od 30 puta

Livia Firth, osnivačica Eco Agea, tvrtke koja certificira brendove za njihovu održivost, započela je kampanju #30Wears kako bi nas potaknula da kupimo neki predmet samo ako stvarno znamo da ćemo ga nositi. Poruka njezine kampanje? Sljedeći put kada nešto poželite kupiti, razmislite hoćete li predmet moći obući minimalno 30 puta.

2. Igrajte se modnog detektiva

Pronađite brendove koji vam se sviđaju i istražite koliko su održivi, lokalni i ekološki osviješteni. U početku ovo može biti zahtjevno, ali će se s vremenom vaš modni portfelj proširiti.

3. Promijenite svoj stav prema shoppingu

Osvijestite da kupovinom svakog novog odjevnog predmeta sudjelujete u značajnom povećanju ugljičnog otiska vezanog za njegovu proizvodnju. Alternativa? Kupovina vintage odjeće na buvljacima i second hand trgovinama. Još jedan odlična metoda, onda kada je odgovor na test iz prve stavke „ne“, je posudba odjeće, bilo od prijateljice ili od specijalnih trgovina koji nude unajmljivanje garderobe.

4. Donirajte neželjenu odjeću

Doniranjem ili prodajom odjeće i obuće koju ne nosite, umjesto da je ostavite da visi u ormaru, pomoći ćete drugima da žive održivije. Ulagat će u vaše stare komade, umjesto da kupuju nešto novo.

5. Brinite o svojoj odjeći kako bi duže trajala

Od ručnog pranja donjeg rublja i vunenih vesti do mašinskog pranja trapera naopako, učinite sve kako biste osigurali da vaša odjeća dulje ostane u svom najboljem izdanju. Pazite na njih kako treba i stvari ćete morati rjeđe mijenjati. Ujedno, kada se nešto podere ili pukne, ne morate to nužno baciti. Naučite kako sami popraviti i prepraviti odjeću ili platite krojaču ili postolaru da to učini za vas.

6. Birajte kvalitetu, a ne kvantitetu

Jeste li čuli za izreku „Nisam dovoljno bogat da kupujem jeftine stvari?“. Kupnja kvalitetnijih, održivijih komada vjerojatno će vas koštati više od kupnje jeftinog proizvoda „brze“ mode. Međutim, vjerojatno ćete ih nositi dulje i svake godine ćete trebati manje kupovati. Ne samo da ćete, u konačnici, uštedjeti već ćete smanjiti i vaš ugljični otisak.

Izdvojeno za vas...

Najnovije