Zelene biljke neće samo uljepšati i osvježiti prostor, već određene vrste čiste zrak u domu, a neke čak smanjuju vrućine i ublažavaju visoke temperature.

Prema NASA-inoj studiji, drveća i biljke prolaze kroz proces koji se zove transpiracija. Korijeni biljaka preuzimaju vodu i hranjive tvari iz zemlje i dostavljaju ih stabljici i listovima kao dio fotosinteze. Dio vode koja se uvlači kroz korjenje izlazi iz biljke kroz pore ili stomate u listovima pa tako dolazi do "znojenja". Kako voda isparava, toplina se uklanja iz zraka, što osigurava efekt hlađenja.

Evo koje kućne biljke pomažu u hlađenju prostora i po najvećim vrućinama:

1. Biljka zmija (svekrvin jezik) - S visokim udjelom vode, transpirira i ispušta hladnu vlagu u zrak. Također ispušta kisik, održavajući zrak svježim tijekom vrućih ljetnih noći. Poznata je i po tome što uklanja toksine iz zraka.

2. Fikus - Što biljka ima više lišća i što su listovi veći, to će više vlage pustiti u zrak. Sorte koje uspijevaju u vlažnim sredinama upijat će vodu kroz korjenje, a zatim oslobađati vlagu kroz pore na donjoj strani listova.

3. Fikus benjamin - Jedno od rijetkih drveća koje dobro raste u zatvorenom prostoru, ovo lisnato drvo pomaže da zrak bude vlažan i hladan. Odlučite se za visoko deblo s grmolikim vrhom koji bi mogao poslužiti kao mala šumska krošnja za druge biljke ispod ili oko njega. Obavezno postavite svoj fikus na srednje osvjetljenje kako bi mogao upijati sunčevu svjetlost.

4. Aglaonema - Još jedna biljka koja je poznata po svojoj sposobnosti da pročišćava toksine iz zraka. Također ima visoku stopu transpiracije koja će pomoći da se zrak ovlaži.

5. Palme - Zeleni listovi palmi imaju male stome koje upijaju ugljični dioksid i oslobađaju kisik. Aranžman palmi nije samo vizualno lijep, već stvara i malu kišnu šumu u zatvorenom prostoru, tako da je to savršen način da svom domu date tropski osjećaj tijekom ljetnih mjeseci. Palme pomažu rashladiti prostor, osvježiti ga i uljepšati duhom prirode.