Znanstvena procjena koja se provodi svake četiri godine, a o kojoj su izvijestili Ujedinjeni narodi, pokazala je da se zaštitni omotač oporavlja, više od 35 godina otkako je postignut globalni dogovor (Montrealski protokol) o tomu da se više ne proizvode niti upotrebljavaju kemikalije koje nagrizaju sloj ozona u Zemljinoj atmosferi. 

Naime, ozonski se omotač polako, ali primjetno oporavlja, a ovim bi se tempom 'ozonska rupa' iznad Antarktika, na mjestu na kojemu je sloj najtanji mogla u potpunosti popuniti za otprilike 43 godine. 

Ozonski omotač ključan je jer štiti život na Zemlji od štetnog ultraljubičastog zračenja, a stručnjaci ga povezuju s nastankom raka kože i katarakte (sive mrene) te ga dovode u vezu s oštećenjem usjeva.

"Vidimo da se stvar popravljaju u gornjoj stratosferi i u području ozonske rupe", rekao je Paul Newman, jedan od znanstvenika koji su sudjelovali u procjeni.

Rupa u ozonskom omotaču nastala je onečišćenjem koje je uzrokovao čovjek, posebice klorofluorougljicima (CFC) koje su nekoć ispuštali hladnjaci.

globus, zemlja
Pexels 

Znanstvenici i zagovornici zaštite okoliša pozdravljaju nastojanje da se smanji ozonska rupa te je smatraju jednom od najvećih ekoloških pobjeda čovječanstva.

Ozonski omotač se prostire u donjem sloju stratosfere od oko 10 do 50 kilometara iznad Zemlje. Njegova debljina varira ovisno o mjestu i godišnjem dobu.

“Poduzete aktivnosti predstavljaju presedan kada je posrijedi klimatsko djelovanje. Uspjeh koji smo postigli da bismo postupno isključili kemikalije koje proždiru ozon pokazuje nam što se može i mora hitno poduzeti - smanjiti korištenje fosilnih goriva, smanjiti emisiju stakleničkih plinova i na taj način ograničiti globalni porast temperature", rekao je glavni tajnik Svjetske meteorološke organizacije, prof. Petteri Taalas.

Na znakove ozdravljenja ozonskog omotača znanstvenici su ukazali još prije četiri godine, no tada su rezultati bili preliminarni i ne toliko značajni. No brojke koje se odnose na oporavak ozonskog omotača sada su se poboljšale i stabilne su. 

Izvor: Hina