Karakteristike triju konstitutivnih tipova

VATA
To su ljudi sitne građe, mršavi, suhi i fizički slabi. Tijelo i ekstremiteti su im hladni i ne znoje se previše. Teško podnose hladnu klimu. Imaju promjenjiv apetit i probavu, suhu i hrapavu kožu, prominentne tetive i vene (žilavi ljudi). Kosa, nokti i koža su im suhi i skloni pucanju, a oči također suhe. Za njih je karakteristična i smanjena dlakavost te brzi pokreti i govor. Vrlo lako se emocionalno uznemire, promjenjiva su raspoloženja i impulzivno reagiraju. Vitalna sila, snaga i izdržljivost su im slabe i životni vijek im je kratak.
Hrana i okusi koji pogoršavaju vata doshu: suha hrana, dehidrirana hrana, krekeri, čips, suho voće, hladni napici, kava, hrana koja napuhava (grah, slanutak itd.), ljuta, gorka i trpka hrana, sirovo povrće, nezrelo voće

PITTA

Ovi ljudi imaju dobar apetit i brz metabolizam, često su žedni. Fizička snaga, izdržljivost i vitalnost su im veće nego kod vatha, ali manje nego kod kapha konstitucije. Tijelo i mišići su im umjereno razvijeni, a arterije i kosti umjereno prominentne. Ne podnose toplinu. Nestrpljivi su i vrlo se lako naljute. Koža im je topla kao i tijelo, odnosno ekstremiteti. Koža im obiluje madežima, rano se bora, ali ipak ne kao u vatha tipova. Osobe pitta konstitucije imaju neugodan kiseli zadah iz usta. Naginju ćelavosti i preranom sijeđenju. Život im je na svim poljima umjeren (snaga, veličina, znanje, bogatstvo itd). Životni vijek im je također umjeren.
Hrana i okusi koji pogoršavaju pitta doshu: ljuta, kisela i slana hrana, alkoholna pića, vruća hrana i ona koja izaziva osjećaj žarenja i oštrine, ocat, jogurt, kiselo vrhnje, sir, teška, masna i pržena hrana; kava, nezrelo i kiselo voće

KAPHA
Snažno, veliko i stabilno tijelo, jaka muskulatura i kosti, velika vitalnost i izdržljivost. Masna, vlažna i meka koža. To su letargične osobe, imaju slab apetit i slabo osjećaju žeđ. Životni vijek im je dug.
Hrana koja pogoršava kapha doshu: slatka i hladna hrana i piće, riba, meso, mlijeko, šećer, općenito teška, masna i pržena hranaPageBreak

ayurveda
Kristina Lenard ayurveda
Recept za kapha tip


crveni grah
grašak
paprika
mrkva
trobojna tjestenina sa začinima
(kurkuma, cikla, špinat)
seitan
sojino vrhnje

Posebno skuhati grah, grašak i mrkvu. Papriku nasjeckati na trakice, prepržiti na malo ulja na tavi. Skuhati tjesteninu. Seitan narezati na trakice, pirjati na luku, ubaciti preprženu papriku i zaliti sojinim vrhnjem. Sve zajedno preliti preko tjestenine. U sredini izdubiti rupu u koju kao podlogu stavite svježi matovilac, a na njega položite kuhani grašak i mrkvu. ‘Gnijezdo’ prelijte maslinovim uljem.

Recept za pitta tip

ayurveda
Kristina Lenard ayurveda


integralna riža (2 šalice za 4 osobe) sa sjemenkama suncokreta, sezama i buče
gljive (shitake, bukovače, vrganji)
azuki grah
mrkva
blitva

Integralnu rižu kuhati malo dulje nego bijelu. Na nauljenu tavu (suncokretovo ulje) baciti prvo sol i papar, a tek onda luk. Sačekati dok luk ne omekša i dodati gljive. Pržiti dok i gljive ne omekšaju. Istovremeno u čistoj vodi kuhati azuki grah desetak minuta.
U poseban lonac staviti vodu. Kad uzavri, ubaciti mrkvu i blitvu. Kuhati vrlo kratko da se blitva ne bi raskuhala, a da mrkva zadrži hrskavost. Začini se dodaju na kraju, kad je hrana poslužena u tanjuru. Preko integralne riže posuti miks sjemenki bundeve, sezama i suncokreta, azuki grah staviti uz gljive i preliti soja sosom, kuhanu mrkvu i blitvu preliti maslinovim uljem.
Miks sjemenki možete napraviti sami kako biste ga uvijek u kuhinji imali kao začin. Sjemenke isperete u vodi, ocijedite ih i bacite na tavu na kojoj se neko vrijeme suše i istovremeno peku. Kad počnu pucketati i dobivati boju, ugasite vatru i prelijte s dvije žlice soja sosa. Možete ih samljeti ili ostaviti u integralnom obliku.

ayurveda
Kristina Lenard ayurveda
Recept za vata tip


palenta (2 šalice za 4 osobe)
crne masline
rikola
crvena paprika
odresci od seitana

Palentu kuhati u vodi s malo soli. Kad je kuhana, pomiješati je s nasjeckanim crnim maslinama. Cijelu papriku staviti u pećnicu u malo nauljenom protvanu, peći 15-ak minuta na 180 stupnjeva. Izdubiti je i očistiti kad se ispeče. Odreske seitana marinirati u maslinovom ulju, soja sosu i češnjaku. Baciti na suncokretovim uljem nauljenu tavu i vrlo kratko peći, dok ne porumene s obje strane. Kad se malo ohlade, prije posluživanja kroz rupice provući svježu rikolu (našpikati – rekli bi Zagrepčani). Seitan s rikolom poslužiti pored palente s crnim maslinama, a uz to polovice pečene crvene paprike koju možete preliti maslinovim uljem.