Svježe rajčice nezaobilazan su gost naših stolova tijekom ljeta, ali i zimi se prikradu u različitim oblicima – umak, kečap ili sušene. Doista, njihove draži su tolike da ih želimo cijele godine, no i prednosti konzumacije rajčica su mnogobrojne, baš kao i njihovi oblici. Iako je najčešće jedemo kao povrće, rajčica je zapravo voće i to bobičasto!

Najpoznatiji sastojak rajčica jest likopen, poznat kao jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa, a koristan je u zaštiti od karcinoma probavnog trakta, prostate, grudi, maternice, pluća i gušterače te u prevenciji nekih kardiovaskularnih bolesti. Iako se najčešće govori o lakšoj dostupnosti likopena iz termički obrađenih rajčica, visoka temperatura nije uvjet. Naime, i snažan blender (poput Vitamixa) dovoljan je da razbijete staničnu strukturu i likopen popijete kao dio osvježavajućeg soka od rajčica, uz dodatak svježih krastavaca i malo lišća celera.

No, kao što sam već napomenula, rajčica nije zdrava samo zbog likopena (njega u nešto manjim količinama možete dobiti i iz lubenica i crvenog grejpa), ona je i izvrstan izvor vitamina C i A. Nekoliko nezavisnih studija pokazalo je da povećan unos ovih vitamina djeluje protiv oštećenja DNK u stanici što rezultira većom otpornosti organizma na autoimune bolesti poput karcinoma, arteroskleroze, dijabetesa kao i bolesti vezanih uz starenje.

Visok udio dijetetskih vlakana u rajčicama uravnotežuje razinu kolesterola i šećera u krvi, a djeluje i preventivno protiv karcinoma debelog crijeva. Tom obilju dodajmo i da rajčice sadrže velike količine nijacina, vitamina B6 te folata - sve redom vrsnih boraca protiv bolesti krvožilnog sustava. Tu je i kalij koji osigurava da visok krvni tlak postane problem prošlosti. Jedna talijanska studija pokazala je da jedna čaša soka od rajčica dnevno tijekom jednog mjeseca smanjuje opasnost od upalnih stanja organizma za 35%. Impresivno, zar ne? Čaša svježe pripravljenog gustog soka od rajčice, dakle onog iz blendera, osigurat će 57.3% preporučene količine vitamina C uz dodatak 22.4% vitamina A i 7.9% vlakana, 5.7 mg likopena, 1 mg beta karotena, 1.8 mg alfa-tokoferola (frakcija vitamina E).

No meni najdraže svojstvo rajčice nisu svi ovi impresivni podaci. Ja najviše volim to što su rajčice raznovrsne okusom i oblikom te podatne u receptima. Budući da sam već spomenula sok, evo i pravog ljetnog osvježenja ili brzog obroka - ostavljam da sami odlučite o tome kako će vam prijati:

Sok od rajčica

2 rajčice
1 srednje velik krastavac
sok 1/2 limuna
1/2 šalice lišća celera
1 šalica vode

Sve sastojke staviti u blender i izraditi jednoličan sok.


Zeleno–crveni složenac (za 1 osobu)

2 velike rajčice
1/2 zrelog avokada
sol
papar
malo maslinova ulja
nekoliko listića bosiljka

Rajčice narezati na ploške. Avokado oguliti i narezati na ploške. U nešto dublji tanjur naizmjenično slagati slojeve rajčice i avokada. Na svaki sloj avokada posuti malo narezanog lišća bosiljka, svježe mljevenog papra i malo soli.