Svježe rajčice nezaobilazan su gost naših stolova tijekom ljeta, ali i zimi se prikradu u različitim oblicima – umak, kečap ili sušene. Doista, njihove draži su tolike da ih želimo cijele godine, no i prednosti konzumacije rajčica su mnogobrojne, baš kao i njihovi oblici. Iako je najčešće jedemo kao povrće, rajčica je zapravo voće i to bobičasto!
Najpoznatiji sastojak rajčica jest likopen, poznat kao jedan od najjačih prirodnih antioksidanasa, a koristan je u zaštiti od karcinoma probavnog trakta, prostate, grudi, maternice, pluća i gušterače te u prevenciji nekih kardiovaskularnih bolesti. Iako se najčešće govori o lakšoj dostupnosti likopena iz termički obrađenih rajčica, visoka temperatura nije uvjet. Naime, i snažan blender (poput Vitamixa) dovoljan je da razbijete staničnu strukturu i likopen popijete kao dio osvježavajućeg soka od rajčica, uz dodatak svježih krastavaca i malo lišća celera.
No, kao što sam već napomenula, rajčica nije zdrava samo zbog likopena (njega u nešto manjim količinama možete dobiti i iz lubenica i crvenog grejpa), ona je i izvrstan izvor vitamina C i A. Nekoliko nezavisnih studija pokazalo je da povećan unos ovih vitamina djeluje protiv oštećenja DNK u stanici što rezultira većom otpornosti organizma na autoimune bolesti poput karcinoma, arteroskleroze, dijabetesa kao i bolesti vezanih uz starenje.
No meni najdraže svojstvo rajčice nisu svi ovi impresivni podaci. Ja najviše volim to što su rajčice raznovrsne okusom i oblikom te podatne u receptima. Budući da sam već spomenula sok, evo i pravog ljetnog osvježenja ili brzog obroka - ostavljam da sami odlučite o tome kako će vam prijati:
Sok od rajčica
2 rajčice
1 srednje velik krastavac
sok 1/2 limuna
1/2 šalice lišća celera
1 šalica vode
Sve sastojke staviti u blender i izraditi jednoličan sok.
Zeleno–crveni složenac (za 1 osobu)
2 velike rajčice
1/2 zrelog avokada
sol
papar
malo maslinova ulja
nekoliko listića bosiljka
Rajčice narezati na ploške. Avokado oguliti i narezati na ploške. U nešto dublji tanjur naizmjenično slagati slojeve rajčice i avokada. Na svaki sloj avokada posuti malo narezanog lišća bosiljka, svježe mljevenog papra i malo soli.