Voće se uvijek jede prije druge hrane i pričeka se 30-40 minuta prije negoli se pojede nešto drugo. Jednako tako, treba proći najmanje 3-4 sata (vegetarijanski obrok) prije negoli se ponovno jede voće. Ajurveda kaže da ako se voće konzumira nakon obroka, to može izazvati dijabetes. U spremanju hrane upotrebljavaju se samo nerafinirana ulja ili maslo i dodaju se na kraju, u gotovu hranu na stolu. Treba izbjegavati prženu, pečenu i masnu hranu, bijeli šećer i bijelo brašno, rafinirana ulja i konzervans. Općenito, treba izbjegavati industrijski obrađenu hranu koja sadržava umjetne tvari poput umjetnih boja, pojačivača okusa i ostalih kemikalija.

Kombinacije koje treba izbjegavati

MLIJEKO I banane (najgora kombinacija), ribu, meso, lubenicu, dinju, kiselo voće (trešnje, višnje);
JOGURT I kruh s kvascem. Prema ajurvedi, konzumacija ribe, mesa i mlijeka zaslužna je za sva teža kronična stanja i bolesti;
JAJA I voće, sir, ribu, mlijeko (najgora kombinacija), meso, jogurt;
JOGURT I kiselo voće, lubenicu, dinju, sir, ribu, meso, mlijeko (najgora kombinacija), vruće napitke, namirnice koje sadrže škrob;
LIMUN I mlijeko, krastavce, rajčicu, jogurt;
KUKURUZ I grožđice, datulje, banane;
KRUMPIR, RAJČICU, PAPRIKU, PATLIDŽAN, ČILI PAPRIKU I lubenicu, dinju, krastavac, mliječne proizvode;
LUBENICA I DINJA ne slažu se ni sa čime, a posebno ne s mliječnim proizvodima;
VOĆE općenito nije dobro ni u jednoj kombinaciji s drugom hranom;
MAHUNARKE (grah, grašak, bob…) I voće, sir, mlijeko, meso, jogurt;
NAMIRNICE KOJE SADRŽAVAJU ŠKROB (različite vrste voća i povrća, brašno, krumpira, mahunarke, kruh…) I mlijeko, jaja, banane, datulje.