Raznolika priroda, duga i bogata povijest te svjetski poznati povijesni lokaliteti itekako su dobri razlozi za posjetiti Jordan - zemlju okruženu pustinjom, plavetnilom Crvenog mora i drugim bliskoistočnim državama. Upravo zbog susjedstva, na prvi bismo pogled mogli potpuno krivo zaključiti kako tamo ne vlada sigurnost, ali Jordan je zapravo jedna od najsigurnijih zemalja toga područja, a visoko kotira i na listi Globalnog indeksa mira. U svakom slučaju, kada promotrite nasmiješena lica ljudi oko sebe, nećete ni pomisliti na strah.

Jordan
Shutterstock 

Do Jordana je moguće relativno jeftino doći iz Budimpešte ili Beča, a karte je svakako preporučljivo potražiti nešto ranije. Iako vremena za istraživanje ove zemlje nikada neće biti previše, tjedan dana trebalo bi biti sasvim dovoljno za obilazak najvažnijih lokaliteta i gradova, a neće vam manjkati ni vremena za odmor. Posebnih restrikcija za ulazak nema, a najisplativija opcija je kupnja Jordan Passa u koji je uključena viza te ulazak na gotovo 40 lokaliteta, uključujući i Petru. Cijena Jordan Passa ovisi upravo o tome koliko ćete dana provesti u Petri.

Što uvrstiti u itinerar?

Petra, nekadašnji glavni grad Nabatejaca, zasigurno je prva asocijacija na Jordan. Jedno od 7 novih svjetskih čuda svakako će vas ostaviti bez daha, ali nikako nemojte pomisliti da je Jordan samo Petra. Ipak, to ne znači da joj ne trebate posvetiti vrijeme i da sam pogled na Riznicu i ostale znamenitosti unutar grada nije apsolutno očaravajuć. Petra je sasvim opravdano jedan od onih lokaliteta koje morate posjetiti tijekom života. 

Jordan
Privatni album Petra, pogled na Riznicu

Pustinju Wadi Rum, osim pijeska, okružuju stijene i zanimljivi kampovi u kojima možete rezervirati smještaj i uživati u izvornom beduinskom doživljaju. Vlasnici smještaja ponudit će vam različite aktivnosti, npr. jeep tura, jahanje deva, gledanje nebeskog prostranstva... ali i večeru pripremljenu tradicionalnom metodom zarb pečenja namirnica u pijesku. Osim potpuno nestvarnog krajolika koji je poslužio kao kulisa za snimanje poznatog filma Lawrence od Arabije, upravo je Wadi Rum mjesto gdje će gostoprimstvo domaćina poprimiti sasvim novu dimenziju i uljepšati vam boravak. Njihova skromnost i način života u velikoj su suprotnosti od onoga kako smo naviknuli živjeti danas, a upoznavanje i prihvaćanje različitosti ono je što neka putovanja čini posebnijima od ostalih. 

Jordan
Privatni album Pustinja Wadi Rum

Put će vas dovesti i do nekada važnog rimskog grada Jerasha, poznatog pod nazivom Pompeji Istoka. Nakon što se 749. godine dogodio potres, grad je ostao sakriven pod talogom pijeska, a otkriven je tek 1806. godine. Uz Jerash, većina se turista zaputi i prema dvorcu Ajloun iz 12. st. koji se nalazi na 1250 m nadmorske visine, a predstavlja jedinstven primjer islamske arhitekture.

Jordan
Privatni album Rimski grad Jerash

U vjerski poprilično muslimanski homogenom Jordanu živi i 6% kršćana, a Madaba je jedno od njihovih središta. Posjet tome gradu dobro je upotpuniti s obilaskom planine Nebo gdje je prema predaji Mojsije ugledao Obećanu zemlju u koju nikada nije kročio i rijeku Jordan s posjetom mjesta gdje se krstio Isus Krist - budući da je rijeka Jordan tijekom povijesti mijenjala svoj tok, mjesto Isusova krštenja ne prati današnji tok rijeke. 

Jordan
Privatni album Ulicama Madabe

Jordan
Privatni album Pogled s planine Nebo

Jordan
Privatni album Mjesto krštenja Isusa Krista

Osim glavnog grada Ammana, bilo bi dobro u plan puta uvrstiti i Aqabu koja leži na Crvenom moru - ako volite ronjenje, Aqabu nikako ne biste trebali propustiti. U glavnom gradu Jordana možete posjetiti Citadelu s koje se pruža pogled na cijeli grad te rimsko kazalište. Centar Ammana poprilično je kaotičan, ali i to ima svoju čar pa mu svakako posvetite barem jedan dan obilaska. Prošetajte nekom od tržnica, obiđite džamiju kralja Abdulaha I. i uputite se u Rainbow Street na ručak - sasvim je sigurno da ćete uživati. 

Jordan
Privatni album Amman, pogled s Citadele

Naravno, posjet Jordanu ne može proći bez kupanja, točnije plutanja, u Mrtvom moru - slanom jezeru koje je ujedno i jedna od najvećih kriptodepresija na Zemlji. Zbog izrazitog saliniteta, u ovome je jezeru nemoguće potonuti pa zbog toga predstavlja poseban doživljaj i atrakciju. Kupati se možete na nekoj od divljih plaža, uz napomenu da je obavezno sa sebe oprati svu sol nakon 15-ak min u vodi - na nekim od takvih plaža pronaći ćete improvizirane tuševe, a možete i sami sa sobom ponijeti vodu za ispiranje. Osim divljih plaža, opcija su i resorti brojnih hotela gdje je uz ulaznicu uglavnom moguće nadoplatiti buffet ručak. 

Jordan
Privatni album Mrtvo more

Ovo nipošto nisu sve atrakcije koje možete posjetiti prilikom posjete Jordana, ali su nezaobilazne i bez problema ih možete uklopiti u putovanje od tjedan dana. 

Još nekoliko korisnih informacija...

Novac možete zamijeniti na aerodromu ili u nekoj od gradskih mjenjačnica (po trenutnom tečaju 1 JOD iznosi 1,32 EUR), a na mnogim je mjestima omogućeno plaćanje karticama. Najjeftinije ćete suvenire pronaći oko Riznice u Petri, ali pripremite se na učestale ulete okolnih trgovaca. Osim magneta i sličnih proizvoda, začini su također odličan suvenir iz Jordana - za'atar i sumak pronaći ćete bez problema na gradskim tržnicama.

Za putovanje po Jordanu najbolja je opcija unajmiti automobil, a međugradske ceste su i više nego dobre. Ipak, promet u Ammanu je poprilično 'živahan', a taksiji su jeftini pa je to možda i bolja opcija prilikom obilaska glavnoga grada od vožnje u vlastitom angažmanu. Ako nemate mogućnost rentanja automobila, istražite vozne redove Jett buseva koji nude i turističke ture ili skinite aplikaciju Careem za taksi prijevoz. Osim toga, Jerash možete obići iz glavnog grada za cijenu od samo 1 JOD - na autobusnom kolodvoru postoji međugradska linija za koju ne postoji vozni red, nego mini autobus kreće kada se popune sva mjesta (čeka se cca 30 min). 

Od lokalnih specijaliteta, svakako morate probati hummus, falafele, shawarme, mansaf i maqlubu. Posebne mirise bliskoistočne kuhinje pamtit ćete dugo nakon povratka!

Jordan
Privatni album Hummus je prva asocijacija na kuhinju Bliskog istoka

Iako alkohol nije zakonom zabranjen, nećete ga pronaći bez imalo truda, a kada se to i dogodi - pripremite se na visoke cijene. Ipak, ne propustite probati lokalno pivo Petru, a najjeftinije limenke možete kupiti u Aqabi koja zbog posebnog poreznog zakona nudi nešto niže cijene pića. 

Jordan
Privatni album Iako Jordanci najčešće piju čaj, u kafićima ćete pronaći tradicionalne, ali i vrlo moderne kave

Nemojte se iznenaditi kada uočite da vas s pročelja raznih zgrada gledaju nasmiješena lica kraljevske obitelji - kralj, kraljica i prijestolonasljednik važni su motivi ove zemlje. Inače, kralj Abdulah II. oženjen je Ranijom Al-Yassin, a zajedno imaju četvero djece. Kraljica Rania 2005. godine proglašena je jednom od najljepših žena svijeta po mišljenju čitatelja magazina Harper's & Queen, a poznata je po svom modnom izričaju zbog čega je mnogi smatraju ikonom stila, kao i po aktivizmu za prava žena, izbjeglica i djece. Iako kraljevska obitelj izgleda poprilično moderno, na ulicama Jordana nećete primijetiti mnogo žena obučenih nalik na kraljicu, a zapravo je vjerojatnost da ćete ih uopće često susretati izrazito mala - naime, po nekim istraživanjima samo je 15% žena u radnom odnosu. 

Jordan
Privatni album Kraljevska obitelj

I za kraj, gotovo je nemoguće navesti razlog zašto ne posjetiti Jordan - zemlju ugodne klime, neprocjenjivih ljepota i izrazito bogate povijesti - apsolutni je raj za sve znatiželjne putnike. Putovanje u Jordan nudi priliku za uživanje, ali i upoznavanje s jednim drukčijim načinom života, a to su itekako valjani razlozi za spremiti se na put!