Još
Izdanje: Potvrdi
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EVO KAKO ZAUSTAVITI OGOVARANJE: Sokratov test rješenje je za problem s kojim se svakodnevno susrećemo

Sokrat je svojim znanjem i mudrošću navodio druge na promišljanje i propitkivanje vlastitih uvjerenja

 Sokrat Izvor: Shutterstock

Starogrčki filozof Sokrat ostavio je neizbrisiv trag u povijesti filozofije i intelektualne misli. Bio je poznat po svojoj metodi dijalektičkog razgovora koja je danas poznata kao "sokratska metoda". Postavljao bi pitanja sugovornicima kako bi ih potaknuo na razmišljanje o suštini i dubljoj istini.

Njegova filozofska metoda bila je usmjerena na samoproučavanje i samousavršavanje, a ne samo na stjecanje znanja. Sokrat je često postavljao pitanja o pravdi, vrlini, hrabrosti i drugim moralnim vrijednostima. Njegovi dijalozi često su se bavili pitanjem što je dobro i kako postići moralno ispravno ponašanje. To je imalo dubok utjecaj na razvoj etike i moralne filozofije, navodi Stil.

Imao je odlično rješenje za ljude koji vole tračati, a mogao ih je posramiti sa samo 3 pitanja!

Naime, jednog mu je dana došao poznanik vrlo uzrujan i rekao mu:

"Sokrate, znaš li što sam čuo o Diogenu?"

"Samo trenutak", odgovori Sokrat.

"Prije nego što mi kažeš što si čuo, napravit ćemo mali test. Zove se 'Test trostrukog kriterija'."

"Trostruki kriterij?"

"Dobro, prije nego što mi kažeš o Diogenu, filtrirat ćemo ono što mi namjeravaš reći. Prvi filter je istina. Jesi li potpuno siguran da je ono što mi namjeravaš reći istina?"

"Ne, zapravo sam tek čuo za to."

"U redu, tako da ne znamo je li istina ili ne. Pokušajmo s drugim filtrom, filtrom dobrote. Je li ono što mi namjeravaš reći o Diogenu nešto dobro?"

"Ne, naprotiv..."

"Dakle, želiš mi reći nešto o Diogenu što bi moglo biti loše, čak i ako nisi siguran da je istina?"

Čovjek je slegnuo ramenima, pomalo zbunjen. Sokrat je nastavio:

"Vijesti još uvijek mogu proći test jer postoji i treći filter, filter korisnosti. Hoće li mi ono što mi želiš reći o Diogenu biti korisno?"
– Ne, ne mislim tako.

"Pa", zaključio je Sokrat, "ako ono što mi želiš reći nije ni istinito ni dobro ni korisno, zašto to govoriti meni ili bilo kome uopće?"

Čovjek je ostao posramljen i vrlo ozbiljan, a onda su ga samo 3 Sokratova pitanja natjerala da dobro razmisli o svom postupku.
A filozof mu reče: "Ogovaranje je loša stvar. U početku može izgledati zabavno i ugodno, ali na kraju ispuni naša srca gorčinom i truje nas!"

Izdvojeno za vas...

Najnovije