Dogodi nam se s vremena na vrijeme da osjetimo poseban trenutak u kojem kao da je sve na trenutak stalo. Taj se trenutak izdvoji po svojoj ljepoti, po jasnoći vizije i značenju koje ima za nas. I ponuka nas da poželimo stvarati nešto novo ili nam je najzad potpuno jasno kako napraviti nešto o čemu već dugo razmišljamo. Inspiracija ili nadahnuće!

Navala pozitivne energije od koje zatreperimo od nestrpljivosti da krenemo u akciju, od uzbuđenja zbog nove spoznaje, od životne radosti! Inspiracija obično dolazi nenajavljena, na mnogo različitih načina. Kao glazba, kao prizor u prirodi, kao rečenica u knjizi koju čitamo, kao umjetničko djelo, kao osoba čije nas riječi i djela impresioniraju.

Inspiracija pokreće nevidljive kotačiće misli, zakučaste težnje srca, tijelo počinje vibrirati drugačijom energijom. U trenutku nas ponese na drugu razinu razmišljanja, na drugačije staze kojima ćemo krenuti. Ona nas pokreće na stvaranje. Njen glas i njena vizija toliko su snažne da nas ne danima napuštaju. Bez obzira na to kako izražavamo svoju kreativnost, inspiracija je važna umjetnicima, ali i svima koji nešto stvaraju; znanstvenicima i sportašima, intelektualcima i poslovnim ljudima.

Inspiracija je poput iskre koja će zapaliti veliku vatru stvaranja. Kada smo spremni, inspiraciju možemo potražiti sami, premda je pomalo neuhvatljiva. Ona voli zapaliti već pripremljene vatre ili okupati toplinom plodno tlo naših unutarnjih krajolika kako bi se rascvjetali. Stoga trebamo njegovati vlastite stvaralačke potencijale, održavati svoje unutarnje vatre strasti, pročišćavati rijeke vlastitih osjećaja i hraniti košnice ideja. Što smo spremniji, to ćemo je lakše pronaći, posvud oko sebe. Kada osjetimo inspiraciju, možemo se sretno otvoriti svemu što nosi, okupati se u njenoj svjetlosti spoznaje i jasnoće te radosno iskoristiti njene darove za stvaranje. Jer stvaranje znači život, a dok god u sebi imamo snage i volje za stvaranje, dotle naš život ide naprijed.