Proljeće i topliji dani donose boje i mirise u naše vrtove i na balkone. Postoje mnoge biljke koje kontinuirano sadimo svake godine, ali ponekad je potrebno unijeti neku novu kulturu u kojoj možemo uživati. Kada je riječ o bilju u kojemu želimo uživati svaki dan, meditansko bilje je ono koje nudi pregršt razlitičih koristi pa ga je prava šteta ne posaditi.

Mediteransko bilje je prilagođeno toplim i suhim klimatskim uvjetima, što ih čini idealnim izborom za područja s toplom klimom ili tijekom ljetnih mjeseci. Njihova sposobnost da prežive s malom količinom vode čini ih posebno praktičnima za održavanje, smanjujući potrebu za čestim zalijevanjem i štedeći vodu. Osim toga, mediteransko bilje ima estetski privlačan izgled, s bogatim zelenim lišćem i šarmantnim cvjetovima, što dodaje ljepotu i živost balkonima i vrtovima. Uz estetsku privlačnost, vežemo ga uz bogat okus i miris te se koristi u kulinarstvu diljem svijeta.

Evo koje mediteransko bilje je savršen odabir za sadnju.

1. Ružmarin

Igličasti listovi ružmarina imaju jak miris i okus te se često koriste u kulinarstvu za poboljšanje okusa raznih jela. Osim toga, ružmarin je poznat po svojim ljekovitim svojstvima i može se koristiti u prirodnoj medicini za poboljšanje koncentracije i pamćenja. Također, otporan je na sušu i lako se održava, što ga čini idealnim izborom za suhe i sunčane uvjete na balkonima i u vrtovima. Svojim zelenim lišćem i mirisnim cvjetovima, ružmarin dodaje ljepotu i živost okolini u kojoj raste. 

ružmarin
Corina Rainer / Unsplash 

2. Lavanda

Sadnja lavande donosi mnoge prednosti koje čine ovu biljku izuzetno poželjnom u vrtovima i na balkonima. Lavanda nije samo estetski privlačna, već je i izuzetno korisna u mnogim drugim aspektima. Uvijek je bila poznata po svojim ljekovitim svojstvima, ali također ima mnoge druge praktične primjene. Od odbijanja insekata do upotrebe u kozmetici i aromaterapiji, lavanda je višenamjenska biljka koja može obogatiti svaki vrt ili balkon svojom ljepotom i korisnošću.

lavanda
Camille / Unsplash 

3. Bosiljak

Bosiljak je aromatična biljka s bogatim mirisom i okusom. Njegova ljekovita svojstva mogu se koristiti u prirodnoj medicini, a ulje bosiljka koristi se u aromaterapiji zbog svojih opuštajućih svojstava. Miris bosiljka može potaknuti osjećaj smirenosti i olakšati stres. Lako se uzgaja u teglama ili na otvorenom, a svojim bujnim rastom i svijetlim cvjetovima uljepšava baš svaki vrti. Svojom svestranošću, ljepotom i korisnošću, bosiljak je nezaobilazan dodatak svakom vrtu ili balkonu.

bosiljak
Hans Isaacson / Unsplash