Donošenje odluka proces je koji radimo gotovo svakodnevno, a sama brzina ovisi o nama, ali i važnosti tematike. Naravno, lakše je odlučiti što danas želimo obući, nego koji fakultet planiramo upisati. Svejedno, postoje pojedinci kojima donošenje čak i ovih najjednostavnijih odluka predstavlja izrazit napor i stres.

Ako želite donositi odluke brže i jednostavnije, evo kako biste to mogli postići, navodi Hack Spirit.

1. Upoznajte svoje vrijednosti

Prvo, samosvijest je ključna. Na primjer, zamislite dvoje ljudi kojima je ponuđen sjajan posao u drugom gradu. Nekome bi karijera mogla biti prioritet, pa će rado prihvatiti. Drugom bi prioritet mogao biti ostanak u blizini obitelji, pa će odbiti ponudu. Imamo različite vrijednosti i na tome će se temeljiti naše odluke. Zato razmislite o sebi - što vam je najvažnije, što će vas činiti sretnima i mirnima? To bi trebalo pomoći raščistiti put za donošenje prave odluke.

2. Prepoznajte svoje predrasude

Predrasude su jedan oblik mentalnog prečaca koji koristimo da shvatimo svijet oko sebe. Oblikuju ih naša prošla iskustva, kao i društveni i kulturni utjecaji. Problem s predrasudama je taj što su pristrane i mogu nas navesti na donošenje loših odluka. Evo nekih od najčešćih kognitivnih predrasuda koje često utječu na naše razmišljanje:

  • Predrasuda pretjeranog samopouzdanja: precjenjujemo svoje sposobnosti i podcjenjujemo situaciju
  • Potvrdna pristranost: češće slušamo informacije koje potvrđuju naša postojeća uvjerenja
  • Pristranost sidrenja: postajemo pod prevelikim utjecajem prve informacije koju čujemo

Ako sjednete i utvrdite svoje predrasude, možete postati objektivniji. Naravno, možda nećete moći procijeniti svaku pojedinačnu misao i provjeriti je li nepristrana, ali čak i samo malo svijesti nam je od velike pomoći.

3. Oduprite se impulzivnim porivima

Jeste li barem jednom poželjeli dati otkaz nakon neugodne situacije na poslu? Vjerojatno ne postoji osoba koja nije. Ipak, ono što se u nekom trenutku čini dobro, moglo bi kasnije dovesti do žaljenja. Današnja sloboda može značiti sutrašnju paniku. Naravno, ponekad je impulzivan izbor pravi izbor, ali barem trenutak prethodnog razmišljanja mogao bi nas navesti na još bolju odluku.

4. Prikupite što više informacija možete

Kako kažu, znanje je moć, a kada je riječ o donošenju odluke, to se posebno snažno potvrđuje. Psychology Today definira informirano donošenje odluka kao sposobnost kritičkog razmišljanja i utvrđivanja znanja koje nam nedostaje, a zatim dovodi do stjecanja novog znanja. Iako ne trebamo u potpunosti odbaciti svoje emocije, bolje i prigodnije odluke donosimo uz pravu količinu činjenica.

5. Odredite najmanje četiri opcije

Konačno, osim ako niste suočeni sa samo dva izbora, predlaže se smisliti najmanje četiri alternative. Poanta ovoga je poticanje na kreativno razmišljanje. Kada donosite životnu odluku, želite razmišljati široko i duboko pa je veći broj izbora pravi način za to.