Metabolizam se u osnovi odnosi na sve procese u tijelu koji pretvaraju kalorije iz hrane koju jedete u energiju koju tijelo može iskoristiti. Fraza 'usporen metabolizam' često ukazuje na to da unutarnji procesi funkcioniraju na sporijoj razini i da se kalorije ne sagorijevaju pravilno. Evo koji su znakovi usporenog metabolizma.

1. Teško gubite na težini

Spori metabolizam sa sobom donosi i neizbježno dobivanje na kilaži. Uvidjet ćete kako čak ni uobičajene fitness rutine i dijete koje su djelovale u prošlosti sada nemaju učinka.

2. Nadutost

Većina ljudi ima određene probleme s probavom, a uzrok može biti spor metabolizam. To može dovesti do bolova u tijelu, nedostatka hranjivih tvari, umora i upala.

3. Hormonska neravnoteža

Kada je vaš metabolizam spor, hormoni također mogu izaći iz ravnoteže. To uključuje hormone koji reguliraju apetit, šećer u krvi, san i stres. Suha koža i usporen rast dlaka također mogu biti pokazatelj metaboličkih poremećaja.

Evo kako možete ubrzati metabolizam.

1. Optimizirajte svoj raspored prehrane

Izbjegavajte jesti kasno navečer. Ovo će pripremiti vaše tijelo za sagorijevanje masti sljedećeg jutra. Također, pokušajte jesti sat do dva nakon buđenja. Naša tijela su metabolički aktivnija (i spremnija za učinkovitiju upotrebu kalorija) ujutro. To će pomoći u sprječavanju skokova šećera u krvi i posljedičnih promjena u energiji i raspoloženju. Ako prestanete grickati između obroka i jedete svakih četiri do šest sati, izbjeći ćete stalne skokove inzulina i dopustiti svom tijelu da iskoristi zalihe masti za energiju. Kako biste spriječili želju za hranom, pobrinite se da imate nemasne proteine, zdrave masti i vlakna u svakom obroku.

2. Pijte puno vode

Dokazano je da održavanje hidratacije ubrzava metabolizam za čak 30%. Nasuprot tome, samo 2% dehidracije može oslabiti vašu budnost, stvoriti nemogućnost fokusiranja i uzrokovati umor. Stoga se pobrinite piti dovoljno vode tijekom dana.

3. Pravilno vježbanje 

Ne morate provoditi sate na traci za trčanje, ali vježbanje je svakako važan korak oporavka. Pretjerano vježbanje izdržljivosti, kao što je trčanje na duge staze zapravo može dovesti do sloma i stresa za vaš imunološki sustav. Posavjetujte se s fitness trenerom oko programa koji bi vam najviše odgovarao.

 Izvor: Sensa.mondo.rs