Uravnotežena prehrana ključna je za poboljšanje opće zdravstvene slike, a stručnjaci vjeruju kako određene namirnice pogoduju specifičnim stanjima. Ubrzani metabolizam može imati brojne prednosti, kao što je vrže sagorijevanje kalorija, više energije, bolja probava i podrška zdravlju srca. Ključno je održavati zdrav metabolizam kroz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i zdrav način života.

Postoji 5 vrsta namirnica koje najviše doprinose ubrzanju metabolizma, a evo o kojim je vrstama točno riječ.

1. Proteini

Proteini su poznati po tome što imaju visok termički učinak, što znači da organizam troši više energije kako bi ih probavio i metabolizirao u usporedbi s mastima ili ugljikohidratima. Konzumacija proteina pomaže u održavanju i izgradnji mišićne mase, a mišići imaju veću metaboličku aktivnost od masnog tkiva pa održavanje ili povećanje mišićne mase pridonosi ubrzanju metabolizma.

2. Začinjena hrana

Hrana bogata začinima poput paprike, čilija i curryja može privremeno ubrzati metabolizam zbog svojih termogeničkih svojstava. Začinjena hrana također potiče unos tekućine jer izaziva znojenje ili potrebu za konzumacijom tekućine kako bi se ublažili pikantni okusi. Povećani unos tekućine uvelike podržava metaboličke procese.

3. Zeleno lisnato povrće

Povrće poput špinata, kelja i blitve bogato je hranjivim tvarima, ali ima i malu energetsku gustoću, što znači da organizam treba potrošiti više energije kako bi ih probavio. Zeleno lisnato povrće je izvor vitamina A, C, K, folata, kalija, magnezija i drugih hranjivih tvari koje su važne za zdravlje metabolizma, kao i zdravlje srca i ostalih organa. 

4. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži katehine koji mogu pomoći u povećanju metabolizma. Također, sadrži kofein, a poznato je kako kofein može privremeno ubrzati metabolizam.

5. Hladna voda

Iako nije hrana, pijenje hladne vode može privremeno ubrzati metabolizam jer organizam troši energiju kako bi zagrijao vodu na tjelesnu temperaturu.