Pistacije su odličan izvor zdravih masti, vlakana, proteina, antioksidansa i raznih hranjivih tvari, uključujući vitamin B6 i tiamin. Imaju niz prednosti za gubitak težine, snižavaju razine kolesterola i šećera u krvi te poboljšavaju zdravlje crijeva, očiju i krvnih žila, navodi Healthline.

Ovo je 9 zdravstvenih prednosti pistacija.

1. Obiluju hranjivim tvarima

Pistacije su bogate proteinima, vlaknima i antioksidansima. Također se mogu pohvaliti s nekoliko drugih važnih nutrijenata, uključujući vitamin B6 i kalij.

2. Visok udio antioksidansa

Pistacije su izrazito bogate antioksidansima. Imaju visok udio luteina i zeaksantina, koji potiču zdravlje očiju.

3. Malo kalorija, ali puno proteina

Pistacije sadrže manje kalorija i više proteina nego mnoge druge vrste orašastih plodova. Osim toga, dobar su izvor esencijalnih aminokiselina koje se moraju unositi prehranom.

4. Pomažu pri mršavljenju

Unatoč tome što su energetski bogata hrana, orašasti plodovi su jedna od namirnica koje najviše pogoduju mršavljenju. Kada je riječ o pistacijama, one su bogate vlaknima i proteinima, a oba sastojka povećavaju osjećaj sitosti.

5. Promiču zdrave crijevne bakterije

Pistacije su bogate vlaknima, što je dobro za vaše crijevne bakterije. Konzumiranje pistacija može povećati broj bakterija koje proizvode korisne masne kiseline kratkog lanca poput butirata.

6. Može smanjiti kolesterol i krvni tlak

Studije pokazuju da jedenje pistacija može pomoći u snižavanju kolesterola u krvi. Također, mogu sniziti krvni tlak više od ostalih orašastih plodova.

7. Osiguravaju zdravlje krvnih žila

Pistacije igraju važnu ulogu u promicanju zdravlja krvnih žila. To je zato što su bogate L-argininom, koji, kada se pretvori u dušikov oksid, pomaže u širenju krvnih žila.

8. Snižavanje šećera u krvi

Pistacije imaju nizak glikemijski indeks, što može potaknuti nižu razinu šećera u krvi.

9. Ukusne su i prilagodljive različitim receptima

Osim što su odličan međuobrok, pistacije možete koristiti u pečenju i kuhanju, dodajući zelenu ili ljubičastu boju raznim jelima.