Ljutnja je sasvim normalna emocija. Tu se može ubrojiti i tuga, bijes, strah, krivnja… Jeste li znali da neki ljudi upravo vježbanjem nauče kontrolirati svoje osjećaje i frustracije? Istraživanje je pokazalo da upravo aerobna tjelovježba može pomoći u smanjenju anksioznosti i depresije.

Zato, ako ste neraspoloženi ili bez volje, posegnite za jednim od treninga.

Neki ljudi, kad su ljutiti, vole svoj bijes osloboditi eksplozivnim pokretima poput boksa, kružnim treninzima ili plesom. Dok drugi više vole smirenje i vježbe za um i tijelo, poput meditacija ili joge.

Budite otvorenog uma i isprobajte različite vježbe za smirivanje raspoloženja, ali pritom zapamtite da vježbanje nije izlaz iz nekih situacija, već samo način kako se nositi i upravljati stresom i bijesom koji vas muči.

Najbolje vježbe kad ste ljuti

Aerobne aktivnosti

Aerobne aktivnosti prepoznate su kao način smanjenja izražavanja ljutnje i kod odraslih i kod djece. Također, individualno veslanje ili trčanje na pokretnoj traci povezano je sa smanjenim bijesom, utučenošću i tjeskobom. Kod ovih aktivnosti mozak ćete preusmjeriti na nešto drugo i nećete biti toliko fokusirani na izvor svoje ljutnje.

Boks

Boksanje omogućuju da se usredotočite na određene kombinacije udaraca, sagorjet ćete kalorije i izgraditi snagu u gornjem dijelu tijela. Za ovo vam je dovoljno istražiti aplikacije Precision Boxing Coach ili PunchLab koje vam omogućuju da boksate gdje god.

Uže za skakanje

Vrsta treninga koja zahtijeva koncentraciju i fokus te malo opreme. Ovaj kardio trening pozitivno djeluje na sve mišiće u vašem tijelu, a osim što je zabavan, poboljšava raspoloženje pa je idealan za vrijeme kad se osjećate ljutito.

Joga

Istraživanje je pokazalo da je joga iznimno učinkovita u poboljšanju raspoloženja i smanjenju tjeskobe. Ako do sada niste, a želite probati, svakako se odvažite.

joga
Shutterstock 

Tai Chi

Borilačka vještina iz Kine koja vas zbog laganih pokreta može smiriti ako ste ljuti, pokazuje istraživanje. Za ovu vještinu također postoje aplikacije i mrežni tečajevi koji vas mogu uputiti i pomoći vam ako ste početnik.

Meditacija

Iako nije nužno vježba, meditacija će vam pomoći da usredotočite pažnju i svijest na nešto drugo te kontrolirate emocije. Ako ste početnik, isprobajte besplatne aplikacije poput Smiling Mind i MyLife.

izvor: ljepotaizdravlje.hr