Senka Ljubić za jogu se zainteresirala u dobi od 17 godina, a tada se o ovoj disciplini mogla educirati samo putem knjiga pa i danas posebno značenje pridaje Sivananda jogi iz koje je sve poteklo. Tek poslije, kada su postale dostupne videokazete i znanje stranih učitelja, počeo se širiti interes za jogu koju danas mnogi prakticiranju.

"Moja se generacija morala silno potruditi da bi došla do informacija pa se sada čini kako se time zapravo testirala naša odlučnost. Danas je potrebna samo volja, a u moru informacija ponekad je teško znati odakle krenuti. Na zapadu se ljudi jogom većinom počinju baviti zbog tjelesnog aspekta i fleksibilnosti, ali što dulje to čine, sve više primjećuju koliko su važni disanje i meditacija. Riječ je o aktivnosti koja je više od vježbanja, a ovisno o ciljevima, svatko ih otkriva u svom trenutkul" istaknula je Senka.

Sensa Yoga Retreat.jpg
Iva Lulić 

Premda iznimno poštuje rad instruktora joge koji se posvećuju upravo tjelesnom elementu, sebe preferira definirati kao učiteljicu, osobu koja je polaznicima vodič na putu potpune transformacije i uviđanja sebe. Vodeći se načelom da ono što naučiš na prostirci prenosiš u život jer joga nije nametljiva, a nudi pobjeđivanje nestrpljivosti, vlastitog ega i emotivnih zadrški, cilj joj je pobrinuti se za svoje polaznike, usmjeravati ih zahvaljujući vlastitom iskustvu uz razmišljanje o pravilnoj prehrani, kultiviranju i njegovanju uma. Senka se bavila različitim sportovima, ali smatra da joj je upravo joga spasila život. Naime, doživjela je dvije prometne nesreće koje su prouzročile probleme s kralješnicom. Osim što joj je joga pomogla ublažiti ozlijede i nositi se s njima, danas je smatra osnovnim alatom za održavanje vlastite vitalnosti.

Senka Ljubić Sensa Yoga Retreat.jpg
Iva Lulić 

"Starenje je prirodan proces koji se ne može zaustaviti, ali se može usporiti, posebno prakticiranjem joge jer ono nema dobne granice. Jogom se možete početi baviti u sedamdesetima. Tijelo pamti, a nikada ga nije kasno početi osluškivati i razumjeti njegove poruke. Treba mu posvetiti samo malo pozornosti kako bi se opustilo, a upravo na takve vježbe brzo reagira. Ne trebate biti veliki, predani posvećenik koji će svaki dan odvojiti mnogo vremena za vježbanje" objašnjava Senka te ističe kako je presudno što ste iskustvo stečeno vježbanjem joge i disanja naučili primijeniti u svakodnevnom životu, u odnosima s ljudima pa zahvaljujući tome postajete bolja, ispunjena osoba.

Ne čudi stoga što joga nudi dozu sazrijevanja kroz introspekciju jer osim što spaja pojedinca s tijelom, nudi priliku za oslobađanje uma, što je posebno potrebno u današnjem životnom ritmu. Ovogodišnji Sensa Yoga Retreat pod nazivom Tranquility osmišljen je upravo kao odmak u područje mira i sklada te povezanosti s vlastitim tijelom i prirodom uz more koje služi kao platforma za vježbanje.

Sensa Yoga Retreat 2024.jpg
Iva Lulić 

"Koliko god radili na sebi, ponekad ne možemo ispravno reagirati i nositi se s emocijama. Često ne čujemo svoj unutarnji glas, glas intuicije, a kad se malo izoliramo, imamo priliku bolje prepoznati što u određenom trenutku nosimo u sebi, smirimo se i budemo sretni. Retreat je stoga zamišljen iscjeliteljski. Iz iskustva znam koliko je važno imati nekoga tko se može pobrinuti za vas, a to je i dio ovog koncepta. Svi se povremeno trebamo prepustiti i dopustiti da nas netko vodi. Trebamo dati sebi i tijelu priliku za otkrivanje urođene sposobnosti iscjeljenja" objašnjava učiteljica joge.

Program je prilagođen svima, a dodatne informacije možete doznati na sensa.hr te kontaktiranjem redakcije na sensa@mondo.hr