Sijeđenje kose prirodan je proces kojega je nemoguće izbjeći, ali ga ipak možemo pokušati odgoditi odgovarajućim stilom života i konzumiranjem prilagođene prehrane. Posebne namirnice usporavaju proces sijeđenja vlasi, a pogodno djeluju i na cjelokupnu zdravstvenu sliku.

Evo što bismo trebali konzumirati kako bismo izgledali i osjećali se bolje u određenim godinama. 

1. Tamna čokolada

Tamna čokolada izuzetno je korisna namirnica i svakako bi se trebala naći na vašem jelovniku - posebno u onim trenutcima kada imate želju zasladiti se. Bogata je antioksidansima koji imaju sposobnost neutraliziranja slobodnih radikala u tijelu, što znači da pomaže u sprječavanju procesa oštećenja stanica. Osim toga, sadrži i značajne količine minerala poput bakra čiji nedostatak dovodi do uranjenog procesa sijeđenja. 

2. Grah i soja

Grah i soja korisni su izvori proteina, vlakana, vitamina i minerala. Vjeruje se kako su vitamin B12, željezo i cink važni za sprječavanje ubrzanog sijeđenja, a upravo ove namirnice sadrže njihove visoke koncentrate. Vrlo je jednostavno uvrstiti ih u svakodnevnu prehranu pripremanjem različitih vrsta obroka, kao što su variva ili salate. 

3. Zeleno povrće

Zeleno lisnato povrće poput salate, kelja i blitve prepuno je hranjivim tvarima koje su korisne za opće zdravstveno stanje, ali i zdravlje kose. Ove supernamirnice bogate su vitaminima C, A, E i K, željezom, kalcijem, beta-karotenom i korisnim vlaknima, a smanjuju rizik od oštećenja kose i procesa preranog sijeđenja. 

4. Fermentirane namirnice

Fermentirano povrće bogato je probioticima i enzimima, a pomaže u apsorbciji hranjivih tvari potrebnih za rast kose. Pomaže u sprječavanju upala, a upale u tijelu mogu biti povezane s raznim zdravstvenim problemima, uključujući i probleme s kosom poput gubitka kose ili preranog sijeđenja.

5. Jaja

Jaja su izvrstan izvor visokokvalitetnih proteina, koji su osnovni preduvjet zdrave kose. Proteini su važni za izgradnju i obnovu stanica kose, što može pomoći u održavanju snage i zdravlja kose. Osim toga, sadrže velike količine vitamina A koji je ključan za proizvodnju sebuma, prirodne uljne tvari koja hidratizira vlasište i kosu. Dobra hidratacija vlasišta pomaže u sprječavanju suhe i lomljive kose.