Većina nas sigurno je na ovaj ili onaj način osjetila promjene na licu tijekom različitih faza menstrualnog ciklusa. Znamo da nam hormoni tijekom mjesečnog ciklusa mogu uzrokovati razne kožne probleme, zbog čega često i prve primijetimo iznenadne prištiće uz bradu kada nam se približi mjesečnica.

No, osim predmenstrualnih prištića, koliko zapravo znamo o tome što se događa iza kulisa tijekom ciklusa? Baš kao što fluktuacija hormona izravno utječe na ukupnu energiju, ima utjecaj i na raspoloženje te izgled naše kože. To je jedan od razloga zašto možete primijetiti kako vam je ponekad koža potpuno zdrava i hidratizirana, a ponekad suha i problematična.

“Hormoni imaju ogroman utjecaj na vašu kožu”, potvrđuje dr. Natalie Getreu. Ipak, hormoni nisu samo krivci. Umjesto toga, njihova prisutnost u tijelu može utjecati na to koliko će koža biti smirena. "Uobičajena zabluda je da jedan hormon uzrokuje prekomjerno stvaranje masnoće i prištiće", kaže stručnjakinja za njegu kože Cigdem Kemal Yilmaz. "To je zapravo neravnoteža hormona. Neravnoteža progesterona, estrogena i testosterona ima sveobuhvatan učinak na vašu kožu; ili je čini izrazito suhom ili pretjerano masnom", kaže ona. Konkretno, "androgeni [ili spolni] hormoni poput testosterona mogu uzrokovati pretjeranu proizvodnju sebuma, dok visoke razine progesterona mogu začepiti pore", nadodaje dr. Getreu.

Razumijevanje u kojoj se fazi ciklusa nalazi vaša koža i prilagođavanje njege u skladu s tim može držati stvari pod kontrolom. U nastavku opisujemo 4 faze kroz koje naša koža prolazi u ciklusu od (otprilike) 30 dana.

1. Dani 1-6

Vaša koža može očekivati: Suhoću i upalu

Za vrijeme menstruacije možemo se osjećati prilično iscrpljeno, a tako se zapravo i osjeća naša koža. “Tijekom prvog dijela menstrualne faze, razine progesterona i estrogena su niske”, kaže Cigdem. "Nizak progesteron znači nisku proizvodnju masnoće, dok nizak estrogen znači slabu funkciju barijere kože", dodaje ona. Smanjenje estrogena također može dovesti do "smanjenog zadržavanja vlage, pa koža može djelovati suho, zategnuto ili dehidrirano", kaže dr. Getreu. Vaše tijelo će vam signalizirati gdje se nalazite. "Možda ćete osjetiti 'grčeve' ili kontrakcije. One su uzrokovane hormonskim tvarima koje se nazivaju prostaglandini, a koje potiču mišiće u maternici na kontrakciju", objašnjava Cigdem. "Ali budući da su prostaglandini na visokoj razini u tom razdoblju, vaša je koža sklona upalama", nastavlja ona.

Što se tiče usklađivanja režima njege kože, dermatologinja nastavlja: "Preporučila bih da se usredotočite na povećanje razine hidratacije vaše kože, koristeći sastojke poput hijaluronske kiseline, poliglutaminske kiseline i uree. Također ćete se trebati usredotočiti na zaštitu barijere svoje kože, koristeći ceramide i pantenol te izbjegavati pretjeranu upotrebu pilinga.“

2. Dani 6-14

Vaša koža može očekivati: Ravnotežu

Kako uđete u folikularnu fazu, stvari će se početi smirivati i uravnotežavati. "Sljedeća faza ciklusa je ona u kojoj se tijelo priprema za ovulaciju", kaže Cigdem. "Razina estrogena će se povećati (kao i funkcija barijere vaše kože), a koža postaje uravnotežena. Sinteza hijaluronske kiseline i kolagena također se povećava u ovom trenutku, tako da će koža biti na putu da izgleda i osjeća se bolje", dodaje.

Što se tiče njege kože, ona dodaje: “Savjetujem održavanje hidratacije kože korištenjem proizvoda bogatih hijaluronskom ili poliglutaminskom kiselinom, kao i poticanje sinteze kolagena uključivanjem krema ili seruma s peptidima.” Ali to je i prilika da malo eksperimentirate, a pritom previše ne narušite ravnotežu kože. “Ovo je idealno vrijeme za isprobavanje novih i popularnih proizvoda, a pritom radite na održavanju prirodnog sjaja”, savjetuje dr. Getreu. Vitamin C je odličan za to.

3. Dani 14-16

Vaša koža može očekivati: Najbolje izdranje

Blistava koža prekrasan je (i prolazan) trenutak koji se događa negdje oko sredine ciklusa, tijekom faze ovulacije. "Razine estrogena su na vrhuncu pa je kožna barijera jaka, a koža hidratizirana i puna. Niske su razine progesterona pa je smanjena i proizvodnja masnoće", kaže Cigdem.

Možete si priuštiti malo jače proizvode i iskoristiti ovo razdoblje za regeneraciju stanica, smanjenje pojava znakova starenja i zadržavanje zdravog sjaja. "Pokušajte uključiti sastojke poput retinola, PHA (polihidroksi kiseline) i glikolne ili mliječne kiseline, ali ne sve odjednom", kaže Getreu.

4. Dani 16-30

Vaša koža može očekivati: Pogoršanje

Nažalost, u lutealnoj fazi stvari počinju izgledati pomalo problematično. "Posljednja dva tjedna ciklusa mogu uzrokovati neke probleme s kožom. U ovoj fazi raste razina progesterona, što znači da koža proizvodi visoku razinu masnoće. Tijekom ove faze bit ćete skloni prištićima, stoga je važno usredotočiti se na kontrolu sebuma", kaže Cigdem.

Izvor: Elle.rs