Ružmarin čini čuda za mesna jela, no on je mnogo više od začina. Ta je biljka simbol sjećanja, a u povijesti su mu pripisivana mnoga mistična svojstva. No najnovija istraživanja potvrđuju njegovu moć. Ružmarin, naime, može znatno poboljšati kognitivne funkcije mozga. Jedan od glavnih sastojaka eteričnog ulja ružmarina je 1,8 cineol.
Drži se da aroma ružmarina utječe na pamćenje pa su stručnjaci to poželjeli testirati izlaganjem ispitanika različitim razinama arome eteričnog ulja ove biljke. Potom su mjerili razinu 1,8 cineola u krvi. Ispitanicima su tada dani testovi kojima je mjerena kognitivna funkcija. Što je veća razina cineola bila u krvi, to su s većom brzinom i točnošću ispitanici rješavali zadatke.
Iako je to bilo manje izraženo, utvrđeno je da miris ružmarina utječe i na raspoloženje. Ispitanici su bili zadovoljniji kad su mirisali ružmarin, nego kad nisu, ali ovaj put niže razine cineola u krvi izazivale su zadovoljstvo, dok su veće povezane s nelagodom.