Ukusan i osvježavajući sladoled bez šećera i posebnih kuhinjskih aparata: 3 jednostavna ljetna recepta

Bez mlijeka, jaja i šećera, a izvrsnog okusa. Sladoled nikada nije bio zdraviji, a uz ovu pripremu uspjet ćete dobiti čak i delikatnu strukturu bez grudica

Getty Images / Unsplash

Sladoledi punog okusa i teksture, kremasti, a ujedno lišeni štetnih tvari i bogati nutrijentima. Možete li poželjeti bolje osvježenje za ovih dugih ljetnih dana? Bonus je i što zahvaljujući njima održavate vitku liniju, a prepuštate se užicima koji su obično na listi samo za određene trenutke kada se želite počastiti. Ne sadrže jaja, a tajna njihove nekomplicirane pripreme i primamljivog izgleda leži tek u dodavanju malo škroba i bazi od kokosovog mlijeka.

BANA I KIKIRIKI

Banane su bogate kalijem, vlaknima i vitaminom C, dok maslac od kikirikija sadrži zdrave masti i proteine koji pomažu u održavanju sitosti.

Sastojci:

  • 4 zrele banane
  • 2 žlice kikiriki maslaca (bez dodataka šećera)
  • 1 žličica vanilije (po želji)
Shutterstock 

Priprema:

  • Banane ogulite, narežite na kolutiće i stavite u zamrzivač na najmanje 2 sata, dok se potpuno ne zamrznu.
  • Zamrznute banane stavite u blender i miksajte klasičnim mikserom za šlag dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Dodajte kikiriki maslac i vaniliju (ako koristite) te ponovno miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  • Poslužite odmah ili stavite u posudu za zamrzavanje i vratite u zamrzivač na dodatnih 30 minuta kako bi se sladoled malo stvrdnuo. Ovom kremastom sladoledu možete dodati malo hrskavog okusa posipanjem mrvica po izboru.

JAGODE

Jagode su bogate vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, a kokosovo mlijeko sadrži zdrave masti koje mogu pomoći u apsorpciji vitamina topivih u mastima.

Sastojci:

  • 400 g svježih ili zamrznutih jagoda
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
  • 2-3 žlice javorovog sirupa ili agavinog sirupa (po želji)

Priprema:

  • Ako koristite svježe jagode, operite ih i uklonite peteljke. Ako su zamrznute, ostavite ih nekoliko minuta da se lagano otope.
  • Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Smjesu prelijte u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata. Povremeno promiješajte svakih 30 minuta tijekom prva 2 sata kako bi se spriječilo stvaranje kristala leda.

ČOKOLADA

Kakao prah je bogat antioksidansima i može poboljšati raspoloženje, a kokosovo ulje sadrži srednjelančane masne kiseline koje mogu pomoći pri obnavljanju energije.

Shutterstock 

Sastojci:

  • 3 zrele banane
  • 2 žlice kakao praha (bez šećera)
  • 1 žlica kokosovog ulja
  • 1-2 žlice javorovog sirupa ili agavinog sirupa (po želji)

Priprema:

  • Banane ogulite, narežite na kolutiće i zamrznite najmanje 2 sata.
  • Zamrznute banane stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  • Dodajte kakao prah, kokosovo ulje i javorov sirup te miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  • Poslužite odmah ili stavite u posudu za zamrzavanje na dodatnih 30 minuta kako bi se sladoled malo stvrdnuo.

Ovi jednostavni veganski recepti ne zahtijevaju posebne aparate osim blendera ili običnog miksera, a mogu se pripremiti brzo i lako, pružajući zdrave i ukusne deserte.