Iako se slanutak na našem području još uvijek ne uzgaja u velikim količinama, primjetan je sve veći trend njegova uzgoja i konzumiranja kao vrijedne proteinske namirnice. S obzirom na bogat nutritivni sastav i raznolike mogućnosti upotrebe, slanutak može biti odličan temelj mnogih obroka kada želimo jesti zdravo i brzo.
Budući da je ljeto vrijeme kada nitko ne želi provoditi previše vremena u kuhinji, a često postoji i želja za održavanjem željene tjelesne težine, slanutak može postati vaš vrijedan saveznik. Kombinacijom slanutka, sezonskog povrća, sočnog voća i svježih sireva lako je pripremiti hranjivu salatu koja će vas dugo držati sitima zahvaljujući visokom udjelu proteina i drugim zdravim sastojcima.
U nastavku donosimo recept za ukusan, zdrav i brz ljetni obrok čiji je glavni sastojak upravo - slanutak.
Sastojci:
- Slanutak
- Breskva
- Slani sir (npr. feta ili svježi ovčji sir)
- Cherry rajčice
- Salatni krastavac
- Ukiseljeni crveni luk
- Masline Kalamata
- Svježi peršin, kopar i menta
- Preljev za salatu: limunov sok, žlica senfa, češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut), sol i papar
- Maslinovo ulje (po želji)
Priprema:
- Ako koristite slanutak iz konzerve, isperite ga pod mlazom vode, zatim ga posušite i ispecite u pećnici s malo maslinova ulja dok ne postane lagano hrskav. Ako slanutak nije iz konzerve, potrebno ga je prethodno namočiti najmanje 8 sati, zatim skuhati dok ne omekša prije nego što ga ispečete.
- Breskvu možete koristiti svježu ili je kratko zapeći na roštilju (ili tavi) radi dodatne arome.
- Ostale sastojke narežite na manje komadiće. Sve stavite u veću zdjelu, dodajte slanutak i nježno promiješajte.
- Za preljev pomiješajte limunov sok, senf, češnjak, sol, papar i maslinovo ulje. Prelijte preko salate i ponovno lagano promiješajte.
- Poslužite odmah i uživajte u ovom hranjivom i osvježavajućem obroku¨!
Naravno, sastojke možete prilagoditi vlastitom ukusu bez brige da ćete nešto pogriješiti - ako više volite kuhani slanutak, ne morate ga peći, a breskvu slobodno zamijenite drugim voćem po želji.