Recept za osvježavajuću salatu sa slanutkom: Ovaj ljetni obrok obiluje proteinima i pomaže u gubitku kilograma

Žudite li za brzim i osvježavajućim obrokom koji će vas dugo držati sitima? Ako uz to želite izgubiti i pokoji kilogram, ova salata sa slanutkom savršen je ljetni ručak, a za pripremu je potrebno samo 10-ak minuta

Shutterrstock

Iako se slanutak na našem području još uvijek ne uzgaja u velikim količinama, primjetan je sve veći trend njegova uzgoja i konzumiranja kao vrijedne proteinske namirnice. S obzirom na bogat nutritivni sastav i raznolike mogućnosti upotrebe, slanutak može biti odličan temelj mnogih obroka kada želimo jesti zdravo i brzo.

Budući da je ljeto vrijeme kada nitko ne želi provoditi previše vremena u kuhinji, a često postoji i želja za održavanjem željene tjelesne težine, slanutak može postati vaš vrijedan saveznik. Kombinacijom slanutka, sezonskog povrća, sočnog voća i svježih sireva lako je pripremiti hranjivu salatu koja će vas dugo držati sitima zahvaljujući visokom udjelu proteina i drugim zdravim sastojcima.

U nastavku donosimo recept za ukusan, zdrav i brz ljetni obrok čiji je glavni sastojak upravo - slanutak.

Sastojci:

  • Slanutak
  • Breskva
  • Slani sir (npr. feta ili svježi ovčji sir)
  • Cherry rajčice
  • Salatni krastavac
  • Ukiseljeni crveni luk
  • Masline Kalamata
  • Svježi peršin, kopar i menta
  • Preljev za salatu: limunov sok, žlica senfa, češanj češnjaka (sitno nasjeckan ili protisnut), sol i papar
  • Maslinovo ulje (po želji)

Priprema:

  • Ako koristite slanutak iz konzerve, isperite ga pod mlazom vode, zatim ga posušite i ispecite u pećnici s malo maslinova ulja dok ne postane lagano hrskav. Ako slanutak nije iz konzerve, potrebno ga je prethodno namočiti najmanje 8 sati, zatim skuhati dok ne omekša prije nego što ga ispečete.
  • Breskvu možete koristiti svježu ili je kratko zapeći na roštilju (ili tavi) radi dodatne arome.
  • Ostale sastojke narežite na manje komadiće. Sve stavite u veću zdjelu, dodajte slanutak i nježno promiješajte.
  • Za preljev pomiješajte limunov sok, senf, češnjak, sol, papar i maslinovo ulje. Prelijte preko salate i ponovno lagano promiješajte.
  • Poslužite odmah i uživajte u ovom hranjivom i osvježavajućem obroku¨!

Naravno, sastojke možete prilagoditi vlastitom ukusu bez brige da ćete nešto pogriješiti - ako više volite kuhani slanutak, ne morate ga peći, a breskvu slobodno zamijenite drugim voćem po želji.