Kruh je namirnica bez koje je gotovo nemoguće zamisliti kompletan obrok. Osim kupovnih varijanti, mnogi se odlučuju za samostalnu pripremu ovog vrijednog proizvoda od žitarica, ali to uglavnom iziskuje mnogo dodatnog vremena. Ako ste u potrazi za jednostavnim, ali i brzim rješenjem pripreme kruha, armenska inačica bez kvasca savršen je odabir za vas!
Riječ je o pita kruhu koji se naziva lavaš, a porijeklom je s južnog Kavkaza i Bliskog istoka. Iako je rasprostranjen u više zemalja, UNESCO je 2014. godine uvrstio u popis nematerijalne kulturne baštine upravo tradicionalnu armensku metodu pripreme lavaša.
Lavaš se priprema od pšeničnog brašna i vode, a uobičajeno se tijesto mijesi, oblikuje u loptice pa zatim razvlači preko posebnog ovalnog jastuka i peče u glinenoj ili metalnoj peći. No, danas ga možete bez problema pripremiti i kod kuće - obična tava sasvim je dovoljna.
U nastavku donosimo recept za ovaj beskvasni kruh koji bez problema možete napraviti kod kuće, a idealan je za posluživanje prilikom ljetnih druženja - možete ga jesti kao čips, koristiti za wrapove s omiljenim nadjevima, pripremiti tostirane sendviče sa sirom ili ga poslužiti uz različite umake poput humusa i tzatzikija.
Sastojci:
- 3/4 šalice mlake vode
- 3/4 šalice mlakog mlijeka (mlijeko nije tradicionalni sastojak, ali lavaš čini mekšim)
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 i pol žličice soli
- 3 i pol do 4 šalice glatkog brašna
Upute:
- Pomiješajte vodu, mlijeko, ulje, brašno i sol pa zamijesite tijesto. Ostavite ga da odmori 5-10 minuta, a po potrebi dodajte još brašna ili vode.
- Oblikujte tijesto u kuglu i podijelite na 12 jednakih komada (ili 6 ako želite veće komade). Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje, pokrijte krpom i ostavite da odmori 10-15 minuta.
- Zagrijte veliku tavu ili ploču za pečenje na srednjoj temperaturi.
- Svaku kuglu tijesta stavite na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte što tanje možete. Lagano premažite tavu uljem i stavite tijesto peći. Pecite oko 45-60 sekundi dok se ne pojave mjehurići i smeđe točkice s donje strane, zatim okrenite i pecite još 30-40 sekundi s druge strane.
- Ponovite postupak s preostalim kuglicama tijesta, slažući gotovi lavaš jedan na drugi.
- Najbolje je uživati u kruhu isti dan dok je tijesto najsvježije!