Moderna znanost potvrdila je mnoge benefite bazge u tradicionalnoj medicini. Sadrži malo kalorija i puna je dijetalnih vlakana, što pomaže probavi, a također je izvrstan izvor važnih hranjivih tvari za imunološki sustav.
Osim sirupa i čajeva, posebno zanimljiv specijalitet su pohani cvjetovi bazge koji mogu poslužiti kao prilog, predjelo ili čak desert!
Cvjetovi su bogati eteričnim uljima koja sadrže flavonoide, glikozide, klorogensku kiselinu, tanine i pektin. Donosimo vam recept za pohanu bazgu, odnosno uštipke od cvjetova bazge koje možete poslužiti kao lagano predjelo s umakom ili desert uz kompot.
Sastojci:
- 8 većih cvjetova bazge
- tijesto za pohanje (80 grama brašna, 1 decilitar mlijeka, 2 žumanjka, snijeg od 2 bjelanjka, sol ili šećer)
- 80 g brašna
- ulje
Priprema:
- Pripremiti tijesto za pohanje: mlijeko, brašno, sol (ili šećer) i žumanjke pomiješati, pa dodati snijeg od bjelanjaka.
- Oprane i osušene cvjetove uvaljati u brašno.
- Umačite ih u tijesto za pohanje i spuštajte u ne prevruće ulje.
- Izvaditi na ubrus da upije višak masnoće.
Izvor: Story.hr