Moderna znanost potvrdila je mnoge benefite bazge u tradicionalnoj medicini. Sadrži malo kalorija i puna je dijetalnih vlakana, što pomaže probavi, a također je izvrstan izvor važnih hranjivih tvari za imunološki sustav.

Osim sirupa i čajeva, posebno zanimljiv specijalitet su pohani cvjetovi bazge koji mogu poslužiti kao prilog, predjelo ili čak desert!

Cvjetovi su bogati eteričnim uljima koja sadrže flavonoide, glikozide, klorogensku kiselinu, tanine i pektin. Donosimo vam recept za pohanu bazgu, odnosno uštipke od cvjetova bazge koje možete poslužiti kao lagano predjelo s umakom ili desert uz kompot. 

Sastojci:

  • 8 većih cvjetova bazge
  • tijesto za pohanje (80 grama brašna, 1 decilitar mlijeka, 2 žumanjka, snijeg od 2 bjelanjka, sol ili šećer)
  • 80 g brašna
  • ulje

Priprema:

  • Pripremiti tijesto za pohanje: mlijeko, brašno, sol (ili šećer) i žumanjke pomiješati, pa dodati snijeg od bjelanjaka.
  • Oprane i osušene cvjetove uvaljati u brašno.
  • Umačite ih u tijesto za pohanje i spuštajte u ne prevruće ulje.
  • Izvaditi na ubrus da upije višak masnoće.

Izvor: Story.hr