Vitamini koji spašavaju život mogu doći iz potpuno neočekivanih izvora, poput borovih iglica. Stoljećima su se upravo borove iglice kuhale diljem svijeta kako bi se dobio njegujući čaj, a riječ je o ukusnom i hranjivom napitku čije sastojke možete sami ubrati i pripremiti u bilo koje doba godine.
Za pripremu ovog čaja potrebne su vam samo jestive borove iglice. Mnoge vrste bora su sigurne za konzumaciju, uključujući:
- Istočni bijeli bor (Pinus strobus)
- Japanski crveni bor (Pinus densiflora)
- Himalajski cedar (Cedrus deodara)
- Smreke
- Jele
Trebate izbjegavati nejestive i otrovne vrste koje nalikuju borovima – osobito tise koje su vrlo otrovne.
WebMD donosi jednostavan recept za čaj od ovog vrijednog prirodnog sastojka, a evo zašto su borove iglice toliko zdrave.
Koje nutrijente sadrže borove iglice?
Glavni nutrijent koji se dobiva iz borovih iglica prilikom pripreme čaja je vitamin C. Sve jestive vrste iglica sadrže ovaj korisni vitamin koji je važan za stvaranje kostiju i vezivnog tkiva.
Borove iglice sadrže i druge molekule čiji sastav može varirati ovisno o vrsti. Znanstvenici još uvijek otkrivaju nove spojeve u borovim iglicama, a do sada su identificirani neki bioaktivni spojevi, uključujući:
- Flavonoide – osobito proantocijanidine koji se povezuju s nizom zdravstvenih koristi
- Aminokiseline – poput arginina i prolina koji su važni za sintezu bjelančevina
- Arome – spojevi poput alfa-pinena i izoamil-alkohola koji pridonose mirisu i okusu
Zdravstvene prednosti čaja od borovih iglica
- Antioksidativno djelovanje – zaštita stanica od slobodnih radikala
- Antikancerogeni učinci – zabilježeni u ispitivanjima na stanicama i životinjama
- Antimikrobno djelovanje – osobito kod ekstrakata cedra (Cedrus deodara)
- Učinak protiv starenja – povezano s receptorima koji reguliraju metabolizam
- Zaštita srca – zahvaljujući proantocijanidinima u nekim vrstama bora
- Utjecaj na imunološki sustav – također povezan s proantocijanidinima
Kako pripremiti čaj od borovih iglica?
Priprema čaja od borovih iglica je jednostavna i korisna za zdravlje, a iglice možete sami ubrati tijekom cijele godine.
- Pronađite jestivu vrstu bora i uberite onoliko iglica koliko vam treba za jedan čaj. Što više iglica, to je jači okus.
- Iglice možete i osušiti za kasniju upotrebu – sušene također djeluju dobro.
- U loncu zagrijte vodu gotovo do vrenja (ali ne dopustite da zavrije jer visoka temperatura može uništiti dio hranjivih tvari).
- Dodajte borove iglice i ostavite ih da se kuhaju na laganoj vatri oko 10 minuta.
- Kada osjetite jak miris bora, čaj je spreman. Procijedite i ulijte u šalice.
- Možete dodati i malo meda za slađi okus.