Crema catalana u zdravijoj varijanti: Ovog vikenda zasladite se prozračnim španjolskim desertom

Donosimo zdraviju verziju španjolskog klasika

Margaret Jaszowska / Unsplash

Katalonska krema od jaja, poznata i kao crema catalana, tradicionalni je katalonski desert sličan francuskom crème brûléeu. Katalonska verzija obično ima intenzivniji okus i gušću teksturu od crème brûléea, a klasični popis sastojaka moguće je prilagoditi i zdravijim varijantama.

Ako vikend volite započeti ukusnim i slatkim zalogajima prozračnih deserta, ovaj španjolski kremasti klasik topit će se u vašim ustima. Priprema ne zahtjeva puno vremena, a većinu sastojaka vjerojatno već imate u svome domu. Iako sam izgled podsjeća na nešto kompliciranije slastice, za njega vam zapravo nisu potrebne impozantne slastičarske vještine.

U nastavku donosimo prilagođen popis sastojaka s nešto manje šećera od uobičajenih opcija, ali količinu ipak budite slobodni prilagoditi vlastitom ukusu.

Sastojci:

  • 500 ml nezaslađenog bademovog ili običnog mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 70 g kokosovog ili smeđeg nerafiniranog šećera (u klasični recept bi išlo 100 g bijelog šećera)
  • 20 g kukuruznog škroba (gustin)
  • korica 1 neprskanog limuna ili naranče
  • 1 štapić cimeta i vanilije

Priprema:

  1. U loncu zagrijte mlijeko s koricom limuna/naranče, cimetom i vanilijom. Kada zakipi, maknite s vatre i ostavite par minuta da pusti aromu, a zatim maknite štapiće cimeta i vanilije.
  2. Umutite žumanjke s kokosovim šećerom i kukuruznim škrobom dok ne postanu kremasti.
  3. Polako ulijte aromatizirano mlijeko u smjesu i miješajte kako bi se izbjegle grudice.
  4. Vratite na laganu vatru (ili kuhajte na pari) uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne.
  5. Kremu ulijte u zdjelice i ohladite na sobnoj temperaturi, pa stavite u hladnjak.
  6. Umjesto karameliziranog šećera po vrhu, možete posuti mljeveni cimet i pržene bademe/lješnjake za hrskavost te dodati svježe bobičasto voće.