Sladoledi punog okusa i teksture, kremasti, a ujedno lišeni štetnih tvari i bogati nutrijentima. Možete li poželjeti bolje osvježenje za ovih dugih ljetnih dana? Bonus je i što zahvaljujući njima održavate vitku liniju, a prepuštate se užicima koji su obično na listi samo za određene trenutke kada se želite počastiti. Ne sadrže jaja, a tajna njihove nekomplicirane pripreme i primamljivog izgleda leži tek u dodavanju malo škroba i bazi od kokosovog mlijeka.
BANA I KIKIRIKI
Banane su bogate kalijem, vlaknima i vitaminom C, dok maslac od kikirikija sadrži zdrave masti i proteine koji pomažu u održavanju sitosti.
Sastojci:
- 4 zrele banane
- 2 žlice kikiriki maslaca (bez dodataka šećera)
- 1 žličica vanilije (po želji)
Priprema:
- Banane ogulite, narežite na kolutiće i stavite u zamrzivač na najmanje 2 sata, dok se potpuno ne zamrznu.
- Zamrznute banane stavite u blender i miksajte klasičnim mikserom za šlag dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte kikiriki maslac i vaniliju (ako koristite) te ponovno miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Poslužite odmah ili stavite u posudu za zamrzavanje i vratite u zamrzivač na dodatnih 30 minuta kako bi se sladoled malo stvrdnuo. Ovom kremastom sladoledu možete dodati malo hrskavog okusa posipanjem mrvica po izboru.
JAGODE
Jagode su bogate vitaminom C, antioksidansima i vlaknima, a kokosovo mlijeko sadrži zdrave masti koje mogu pomoći u apsorpciji vitamina topivih u mastima.
Sastojci:
- 400 g svježih ili zamrznutih jagoda
- 1 konzerva kokosovog mlijeka (400 ml)
- 2-3 žlice javorovog sirupa ili agavinog sirupa (po želji)
Priprema:
- Ako koristite svježe jagode, operite ih i uklonite peteljke. Ako su zamrznute, ostavite ih nekoliko minuta da se lagano otope.
- Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Smjesu prelijte u posudu za zamrzavanje i stavite u zamrzivač na najmanje 4 sata. Povremeno promiješajte svakih 30 minuta tijekom prva 2 sata kako bi se spriječilo stvaranje kristala leda.
ČOKOLADA
Kakao prah je bogat antioksidansima i može poboljšati raspoloženje, a kokosovo ulje sadrži srednjelančane masne kiseline koje mogu pomoći pri obnavljanju energije.
Sastojci:
- 3 zrele banane
- 2 žlice kakao praha (bez šećera)
- 1 žlica kokosovog ulja
- 1-2 žlice javorovog sirupa ili agavinog sirupa (po želji)
Priprema:
- Banane ogulite, narežite na kolutiće i zamrznite najmanje 2 sata.
- Zamrznute banane stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
- Dodajte kakao prah, kokosovo ulje i javorov sirup te miksajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Poslužite odmah ili stavite u posudu za zamrzavanje na dodatnih 30 minuta kako bi se sladoled malo stvrdnuo.
Ovi jednostavni veganski recepti ne zahtijevaju posebne aparate osim blendera ili običnog miksera, a mogu se pripremiti brzo i lako, pružajući zdrave i ukusne deserte.