Prije no što su ih europski istraživači u 16. stoljeću donijeli na naša područja, tikvice su američka domorodačka plemena koristila u prehrani tisućama godina. Poznate su po brzom rastu pa se jednostavno uzgajaju. Iznimno su hranjive jer su izvor vitamina A, B6, C i K te minerala poput kalija, mangana i folata, a ujedno su niskokalorične.

Upravo zbog toga imaju višestruku vrijednost za zdravlje - pomažu u zaštiti stanica od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, podržavaju zdravlje očiju i mogu smanjiti rizik od razvoja očnih bolesti, a zahvaljujući velikoj količini vlakana poboljšavaju probavu i održavaju zdravlje crijeva.

Kako biste se osvježili, nahranili tijelo, a istovremeno se time obogatili naletom energije, donosimo vam idealan ljetni recept chefice Franke Spišić. Jednostavno, brzo i hranjivo.

Rolice od tikvica i patlidžana punjenje skutom i feta sirom

tikvice zdravlje.jpg
Mirna Bartolić 

  • Tikvice i patlidžane treba narezati na trakice, kratko ispeći na grilu pa ohladiti.
  • Tikvicama je dovoljna jedna minuta sa svake strane, a patlidžan zbog svoje strukture traži do dvije.
  • Smjesa od skute, feta sira i suhih mediteranskih začina radi se u sljedećem omjeru: na pola kilograma skute dolazi 250 grama fete.
  • Začini se koriste ovisno o željenom okusu, a dovoljna je jedna čajna žličica.
  • Za bogatiji okus preporučuje se i pola žličice češnjaka u prahu.
  • Na sol treba pripaziti jer je feta sir već dovoljno slan. 
  • Na svaku trakicu treba staviti kuglicu smjese, zarolati i poslužiti na kuhanoj kvinoji u koju se može dodati i još povrća po želji.