Tikvice su omiljen plod ljeta, jedno od najprodavanijeg povrća koje se lako priprema na brojne načine. Ništa čudno s obzirom na to da su slatke, ukusne i atraktivnog cvijeta koji se također može pripremiti. A obožavane tikvice u ljetnim mjesecima nude priliku i za uživanje u cvjetovima, koje možemo puniti i pržiti.

Cvijet tikvice duguljastog je oblika, poput trubice, i najukusniji je u rano ljeto. Kao i tikvice, i cvjetovi su odličan izvor vitamina C, kalija i folata. Nježni cvjetovi tikvica mogu se jesti i svježi u raznim salatama te poslužiti kao dekoracija jelima. Izvrsni su punjeni, pogotovo s ricottom, jer se dobiva savršena kombinacija kremastog i hrskavog. Osim ricottom, možete ih puniti mozzarellom, inćunima, komadićima pršuta.…

Brojne su ideje kako ih pripremiti, no treba izbjegavati jaje jer stvara pretežak pokrov za nježne latice. Bolja je opcija pripremiti tekuće tijesto, poput smjese tempura. Tikvice i cvijet lako se pune nadjevom, a za dobru pripremu preporuka je koristiti veće cvjetove kojima ćete odstraniti tučak i prašnike. Pripremljeni nadjev nježno se stavi u cvijet, lagano se zatvore latice koje se oprezno zavrnu pri vrhu kako nadjev ne bi iscurio. Priprema i prženje su kratki te cvijet zadržava lijepu žutozlatnu boju.

Cvijet tikvice punjen sirom ricotta

Sastojci:
10 cvjetova tikvica
tri žlice sira ricotta
pola vrećice parmezana
nasjeckani bosiljak po želji

Za tempuru:
1,5 dl hladne mineralne vode
2-3 žlice oštrog brašna

Priprema:
Izmiješajte ricottu, parmezan i po želji nasjeckani bosiljak te smjesom napunite cvjetove koje ste oprali, odstranili im tučak i prašnike te osušili. Punite ih pripremljenom smjesom te im zavrnite vrhove latica kako smjesa ne bi iscurila. Cvjetove umočite u tempuru (tekuće tijesto) i pržite na jako ugrijanom ulju do dvije minute. Ostavite na kuhinjskom papiru kako bi se odstranio višak masnoće i poslužite tople.