Bez obzira na to što ih se može nabaviti tijekom cijele godine, one mirisne i domaće najbolji su odabir. Ovo voće je zanimljivo ne samo svojim okusom nego i zdravim sadržajem – 100 g svježeg ploda sadrži oko 86 posto vode, niske količine šećera (maline su u malim količinama dopušteno voće u keto dijeti) te su odličan izvor vitamina C.

Zbog bogatog sadržaja antioksidansa maline su deset puta snažnije od rajčice te tri puta od kivija, a antioksidativna aktivnost ne gubi se zamrzavanjem ili pripremom džema. Osim što su idealne svježe, u malinama uživamo i u brojnim slatkim receptima. Kao stvoreni su za lagane doručke, večere i duga uživanja.

Donosimo recept za pripremu doručka u kojem će uživati svi članovi obitelji.

Sastojci:
2 l mlijeka
150 ml ulja
3 šalice (od 2 dl) riže
3 šalice šećera
2 vanilin šećera
malo cimeta

Priprema:
U posudu stavite mlijeko, dodajte ulje, šećer, vanilin šećer i pustite neka provrije. Tada dodajte rižu i kuhajte na laganoj vatri sve dok riža ne upije mlijeko, pa pospite cimetom. Kada je riža mekana, servirajte je u manje posudice i pustite da se malo ohladi. Operite i posušite maline te ih servirajte na rižu. Po želji dodajte i malo domaćeg pekmeza ili sirupa od bobičastog voća.