(za 4 osobe)
Tijesto:
300 g glatkog brašna
3 jaja
30 g ulja (suncokretovo, sojino ili maslinovo)
žlica kiselog vrhnja
prstohvat soli
Na veliku kuhinjsku plohu istresite dio brašna, u sredini izdubite rupu, razbijte u nju jaja te dodajte ulje, vrhnje i sol. Postupno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama od sredine prema van. Kad se tijesto zgusne, pobrašnite radnu plohu i valjkom tanko razvucite tijesto. Izrežite ga na kvadrate koje treba staviti na platnenu krpu da pričekaju punjenje.
Smjesa:
250 g mladog sira (ricotta ili domaći kravlji sir)
2 žlice vrhnja za kuhanje
500 g blanširane koprive, špinata ili lobode
5 ili 10 dag parmezana
prstohvat soli
prstohvat papra
malo gaude
Sve sastojke osim gaude promiješajte u zdjeli dok se ne pretvore u jednoličnu zelenu smjesu. Na kvadrate tijesta stavite po listić gaude, a u sredinu, po dužini, stavite žlicu smjese. Umotajte u kanelon koji mora izgledati cjevasto, a smjesa ne smije curiti sa strane. Kanelone slažite u vatrostalnu, maslacem namašćenu posudu. Kad su svi zamotani i posloženi, kanelone zalijte bešamelom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata, dok se ne zažuti.
Bešamel:
1 žlica glatkog brašna
šalica kiseloga vrhnja
šalica mlijeka
5 g maslaca
prstohvat soli
Na rastopljeni maslac stavite žlicu brašna, promiješajte i sklonite s vatre. Dodajte mlijeko i promiješajte pazeći da se ne naprave grudice. Vratite na vatru, dodajte vrhnje i miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Prelijte po kanelonima i naribajte malo parmezana.