(za 4 osobe)

Tijesto:

300 g glatkog brašna

3 jaja

30 g ulja (suncokretovo, sojino ili maslinovo)

žlica kiselog vrhnja

prstohvat soli

Na veliku kuhinjsku plohu istresite dio brašna, u sredini izdubite rupu, razbijte u nju jaja te dodajte ulje, vrhnje i sol. Postupno dodajte ostatak brašna i mijesite rukama od sredine prema van. Kad se tijesto zgusne, pobrašnite radnu plohu i valjkom tanko razvucite tijesto. Izrežite ga na kvadrate koje treba staviti na platnenu krpu da pričekaju punjenje.

Smjesa:

250 g mladog sira (ricotta ili domaći kravlji sir)

2 žlice vrhnja za kuhanje

500 g blanširane koprive, špinata ili lobode

5 ili 10 dag parmezana

prstohvat soli

prstohvat papra

malo gaude

Sve sastojke osim gaude promiješajte u zdjeli dok se ne pretvore u jednoličnu zelenu smjesu. Na kvadrate tijesta stavite po listić gaude, a u sredinu, po dužini, stavite žlicu smjese. Umotajte u kanelon koji mora izgledati cjevasto, a smjesa ne smije curiti sa strane. Kanelone slažite u vatrostalnu, maslacem namašćenu posudu. Kad su svi zamotani i posloženi, kanelone zalijte bešamelom. Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva i pecite oko pola sata, dok se ne zažuti.

Bešamel:

1 žlica glatkog brašna

šalica kiseloga vrhnja

šalica mlijeka

5 g maslaca

prstohvat soli

Na rastopljeni maslac stavite žlicu brašna, promiješajte i sklonite s vatre. Dodajte mlijeko i promiješajte pazeći da se ne naprave grudice. Vratite na vatru, dodajte vrhnje i miješajte dok se smjesa ne počne zgušnjavati. Prelijte po kanelonima i naribajte malo parmezana.