Tjedni jelovnik za keto dijetu: Osim što ova vrsta prehrane osigurava mršavljenje, nudi i druge zdravstvene prednosti

Ketogena dijeta (ili skraćeno keto dijeta) je dijeta s niskim udjelom ugljikohidrata i visokim udjelom masnoća koja nudi mnoge zdravstvene prednosti

Ala / Unsplash

Ketogena dijeta uključuje unos vrlo male količine ugljikohidrata i njihovu zamjenu mastima kako bi se pomoglo tijelu da sagorijeva masti za energiju. Zdravstvene koristi mogu uključivati gubitak težine, ali i smanjenje rizika od određenih bolesti, piše Healthline.

Ovaj tip prehrane zapravo je nastao kao alat za liječenje neuroloških bolesti poput epilepsije, ali studije su pokazale kako može imati koristi za širok raspon različitih zdravstvenih stanja, kao što su:

  • Zdravlje srca

Ketogena dijeta može pomoći u poboljšanju čimbenika rizika poput tjelesne masnoće, razine HDL (dobrog) kolesterola, krvnog tlaka i šećera u krvi, što u konačnici doprinosi zdravlju srca i krvnih žila.

  • Alzheimerova bolest

Keto dijeta može pomoći u smanjenju simptoma Alzheimerove bolesti i usporiti njezino napredovanje.

  • Sindrom policističnih jajnika

Ketogena dijeta može pomoći u smanjenju razine inzulina, što može igrati ključnu ulogu za zdravlje jajnika.

Naravno, prije promjene prehrane i prakticiranja novoga tipa, potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom. Ako se odlučite za keto plan prehrane, u nastavku donosimo jednostavni tjedni jelovnik za 3 glavna obroka.

Ponedjeljak

  • doručak: muffini od povrća i jaja sa svježim rajčicama
  • ručak: salata od piletine s maslinovim uljem, feta sirom i maslinama
  • večera: losos sa šparogama kuhanim na maslacu

Utorak

  • doručak: omlet od jaja i špinata
  • ručak: odrezak od tune, kuhano jaje i salata
  • večera: smoothie od bademovog mlijeka, maslaca od kikirikija, jagoda i kakao praha

Srijeda

  • doručak: chia puding sa zobenim mlijekom preliven kokosom i kupinama
  • ručak: salata od avokada, oraha i slanine
  • večera: svinjski kotleti s parmezanom, kuhana brokula i salata

Četvrtak

  • doručak: omlet s avokadom, paprikom, lukom i začinima
  • ručak: šaka orašastih plodova i štapići celera s guacamoleom i salsom
  • večera: piletina punjena pestom i krem sirom, prilog od tikvica na žaru

Petak

  • doručak: grčki jogurt bez šećera s maslacem od kikirikija, kakaom u prahu i bobičastim voćem
  • ručak: tacos od zelene salate s narezanom paprikom i kuhanom puretinom
  • večera: bijela riba kuhana u maslinovom ulju s keljom i tostiranim pinjolima

Subota

  • doručak: svježi sir i borovnice
  • ručak: pečena pastrva, salata od tikvica i cikle
  • večera: pečeni karfiol i miješano povrće

Nedjelja

  • doručak: pečena jaja s gljivama
  • ručak: piletina sa sezamom i kuhani kelj
  • večera: špageti od tikvica i bolonjez umak