Aloe vera dobiva se iz istoimene biljke, a procijenjeno je kako postoji čak 420 vrsta, navodi Healthline naglašavajući i znanstvene dokaze kako ujedno posjeduje i više od 200 biološki aktivnih sastojaka pa ne čudi što se koristi pri tretiranju velikog broja tegoba. Za upotrebu se najviše koristi želatinozna masa iz unutrašnjosti lista. Za kožu su pak najčešće koristi Barbadensis Miller, nazvana prema botaničaru koji ju je otkrio na Barbadosu te njezina želatinozna masa koja se koristi kao lokalni gel. Moguće ga je dobiti koristeći izravno listove biljke tako da ih razlomite i istisnete ga.

Koristi li se pravilno aloe vera pomaže umiriti i raznolike bolesti, a može se koristiti i za njegu lica pa je često i sastojak u preparatima namijenjenim tome. Donosimo vam zato 3 situacije u kojima se možete osloniti na njene blagodati, a svakako nije na odmak i konzultirati se s liječnikom, ovisno o vašoj zdravstvenoj situaciji.

OPEKLINE

Ako je riječ o manjim opeklinama dovoljno je na zahvaćeno područje do tri puta nanijeti gel, a kako biste izbjegli ikakve infekcije od nečistoće korisno je zaštiti taj predio čistom gazom.

Izloženost suncu također može uzrokovati neugodne opekline pa je aloe vera dobar način za ublažavanje posljedica. Premda istraživanja pokazuju kako vas od istog ne može zaštiti svakako vam može olakšati situaciju, dogodi li vam se da izgorite na suncu.

aloe vera za kožu.jpg
Shutterstock 

SUHOĆA KOŽE

Aloe vera gel lako se upija i to ga čini idealnim za masnu kožu, ali također pomaže pri liječenju suhoće kože. Hidratantna je krema svakako vaš saveznik, ali ako koža zahtjeva dodatnu njegu u svoju rutinu uvedite sljedeće: nakon tuširanja, dok je koža još vlažna nanesite na nju aloa kremu kako biste tu vlagu zadržali.

Suha koža može izazivati i svrbež ili se na njoj može pojaviti ekcem. Imate li problema pri ublažavanju seboreičnog dermatitisa i psorijaze koji se često šire i na dijelove lica i područje iza ušiju, svakako se posavjetujte sa stručnjakom na koji vam način aloe vera može pomoći svojim djelovanjem te kako ju koristiti.

UPALNE AKNE I HERES

Zbog protuupalnog djelovanja aloe vere, gel može pomoći u liječenju upalnih oblika akni. Nanesite gel pamučnim štapićem izravno na prištić tri puta dnevno kako biste ublažili simptome.

Mnogima iznenađujuće, ali dobijete li herpes na vanjskom dijelu usana, nanosite, baš kao i za akne, čistim štapićem tri puta dnevno dok ne nestane, gel.

Ako ste skloni alergijama ili imate vrlo osjetljivu kožu, prije korištenja aloe svakako napravite flaster test - nanesite malu količinu gela aloe na područje zapešća. Osjetite li ikakvu neugodu ili peckanja, tada je bolje potražiti neko drugo rješenje.