Svatko tko je istraživao kako liječiti fine bore, prištiće ili tamne mrlje vjerojatno je naišao na popularnu riječ u znanosti o njezi kože: retinol. Upravo je retinol glavni sastojak za njegu kože koji poništava znakove starenja, ali je poprilično oštar za kožu pa je za one s većom razinom osjetljivosti dobra zamjena biljka bakuchiol, piše Healthline.

O čemu je točno riječ?

Bakuchiol je sastojak koji se sve više koristi u kozmetičkoj industriji zbog svojih potencijalnih koristi za kožu. Riječ je o biljnom ekstraktu iz biljke Psoralea corylifolia koji se smatra prirodnom zamjenom za retinol. Istraživanja su pokazala da bakuchiol može imati slične učinke kao retinol, poput poboljšanja teksture kože, smanjenja bora i linija te poticanja proizvodnje kolagena.

Međutim, za razliku od retinola, bakuchiol je nježniji prema koži i manje je vjerojatno da će izazvati iritaciju ili osjetljivost. To ga čini privlačnim sastojkom za ljude koji imaju osjetljivu kožu ili ne podnose dobro retinol. Ipak, kao i kod bilo kojeg novog proizvoda za njegu kože, uvijek je dobro napraviti test osjetljivosti na malom dijelu kože prije općeg korištenja.

Rezultati su brzo vidljivi

Bakuchiol se može naći u različitim kozmetičkim proizvodima za njegu kože, uključujući kreme za lice, serume, losione i ulja. U različitim proizvodima može biti samo dio formulacije ili pak glavni sastojak.

Rezultati primjene bakuchiol proizvoda mogu varirati ovisno o problemima s kožom i redovitosti upotrebe. Međutim, neki ljudi primjećuju poboljšanja u teksturi kože, smanjenju bora i linija te općem tonusu kože nakon nekoliko tjedana redovite upotrebe. Ipak, kao i kod većine proizvoda za njegu kože, potrebno je strpljenje i dosljednost kako bi se vidjeli optimalni rezultati.