Mnogi ljudi s perutavim, ružičastim, često crvenim mrljama koje uzrokuje psorijaza žele prikriti najvidljiviji simptom stanja, ali što može biti izrazito izazovno. Dok je ostalima svakodnevno nanošenje šminke rutina, oboljeli od psorijaze moraju se tome posebno posvetiti i naravno, posavjetovati s liječnikom. Velik je problem što je zahtjevno otkriti kako nanijeti puder i korektor, a bez naglašavanja i isticanja hrapavosti mrlja ili dodatnog uzrujavanja kože.

Šminka na tenu može se zgusnuti ako se nanese na suhu, ljuskavu kožu. Stoga se posebna pozornost treba dati pripremi. Prvenstveno je bitno koristiti hidratantne proizvode koji pomažu omekšati kožu. Njima se ona ujedno umiruje. Izbjegavajte teške kreme i ulja te dopustite koži da diše. Također, osigurajte si vrijeme za rutinsko čišćenje i posvetite se svakom dijelu tijela kako bi upilo što više korisnih sastojaka. Pažljivo umasirajte hidatantne kreme i pustite da ih koža upije prije no što krenete sa sljedećim koracima. Bitno je i kod korištenja primera, koristiti onaj koji je na hidratantnoj bazi.

Izbjegavajte sastojke u proizvodima poput mirisa, boja i alkohola jer oni, isušivanjem, dodatno štete vašoj koži.

Ponekad ćete, u namjeri prikrivanja nesavršenstava, posegnuti za težim podlogama, ali to je pogrešan pristup. Naime, osnovno pravilo je koristiti što manje proizvoda kako ne biste iritirali područje i pogoršali situaciju. Potražite puder koji ne matira, ali ima dobru količinu pigmenata. Nanesite ga čistim prstima ili spužvicom ili malenim kistom, kako biste lakše polirali površinu kože i rubove. Pazite pritom da nanosite tanke slojeve. Korištenje korektora ne bi trebalo biti potrebno, ali želite li ga ipak nanijeti koristite onaj koji nije matirajući.

Osim nanošenja šminke, jednako je ključno znati ju ispravno i ukloniti te očistiti lice. Koristite ona sredstva koja sadrže alfa i beta hidroksi kiseline. Proizvodi s glikolnom kiselinom i salicilnom kiselinom pomažu u uklanjanju ljuskavih, suhih područja i zaglađivanju kože.