U moru neprovjerenih informacija, uz savjete prijatelja ili iskustva drugih koji sigurno imaju dobre namjere, ali nisu stručnjaci moguće je koristiti krivi pristup tijekom prakticiranja određenih dijeta. Svatko je individualan – od konstitucije, genetskog zapisa do generalne zdravstvene slike pa svojem tijelu treba pristupiti savjesno.

Prvenstveno se preporučuje svjesna prehrana – uživanje u hrani koja je pomno izabrana, pripremljena, a zatim i konzumirana na način koji omogućuje oplemenjivanje tijela, a ne prebrzo prejedanje. Želite li izgubiti na težini nekoliko je praksi koje svakako treba izbjegavati jer mogu ostaviti dugoročne posljedice koje se odražavaju na zdravlje.

Ozbiljno smanjenje kalorija može dovesti do gubitka težine, ali time se gube i mišići te usporava metabolizam. Ograničavanje kalorija također uzrokuje pomak prema većem postotku tjelesne masti, što povećava rizik od metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2.2 pa ako niste pod medicinskim nadzorom, ne smanjujte unos kalorija ispod 1200 dnevno. Stoga jedite, ali vodite računa o tome što jedete. Savjetujte se s liječnikom i nutricionistom. Provjerite koje vam namirnice uopće odgovaraju, a koje trebate izbjegavati.

Ne koristite diuretike i laksative. Premda se za njima često poseže pri pokušaju gubitka kilograma diureticima se gubi voda, a ne masti kojih se želite riješiti. Premda mogu rezultirati privremenim osjećajem skidanja kila, on nije stvaran. Nakon što ih prestanete uzimati i ponovno počnete piti normalne količine vode, postat će jasno kako se radi samo o yo-yo efektu. Uostalom ne želite dehidrirati.

Laksativi pak ubrzavaju prolazak sadržaja kroz crijeva pa ugrožavaju elektrolite. Dugotrajnom upotrebom mogu biti štetni i dovesti do kroničnog zatvora, jer crijeva postaju ovisna o njima za pokretanje stolice. Uostalom i prekidom njihova uzimanja, težina se obično vraća.

Ekstremna tjelovježba jedna je od najvećih zabluda. Uzrokuje ozbiljno trošenje; povećava rizik od ozljeda, dehidracije i neravnoteže elektrolita; i psihološki pretvara tjelovježbu u kaznu zbog uopće konzumacije hrane. American College of Sports Medicine preporučuje najmanje 30 minuta umjereno intenzivne kardio vježbe 5 dana u tjednu ili 20 minuta intenzivno intenzivne kardio vježbe 3 dana u tjednu. Koliko god vjerovali kako možete više, tijelo nije zdravo forsirati. Ono pamti i potrebna je ravnoteža u svemu pa i u vježbanju. A time ćete vjerojatno nastaviti baviti se njime i nakon dosega željne kilaže.

Težinu treba kontrolirati, tijelu treba pružiti priliku za odmor, kretanje i svakako pripaziti na navike koje ne nude napredak niti poboljšanje kvalitete života. Dapače.